Vakantiegangers vanuit de hele wereld mogen weer naar Bali ondanks het feit dat de corona-aantallen al dagen stijgen door de Omicron-variant. Vakantiegangers moeten echter een aantal coronamaatregelen in acht nemen (plus natuurlijk de algemene regelgeving zoals een visum en geldig paspoort). Waar moet je allemaal nog meer op letten?

Concreet nodig voor het inreizen van Bali:
1. Vaccinatiebewijs: Alle reizigers dienen 14 dagen voor vertrek volledig gevaccineerd te zijn tegen Corona. Dit geldt ook voor kinderen vanaf twaalf jaar. Men moet daarvoor een Engelstalig vaccinatie bewijs overleggen. Men kan dus niet volstaan met uitsluitend een geldig QR-code. Dit Engelstalig vaccinatiebewijs kunt u printen via uw eigen Corona check App. Dit is niet van toepassing voor reizigers met:een diplomatiek visum, transit passengers, reizigers met een specifieke ernstige gezondheidstoestand.
2. Een Engelstalig negatief testbewijs: Een negatieve PCR-test, die niet ouder mag zijn dan 48 uur, is vereist om Indonesië binnen te komen. Dit geldt ook voor kinderen onder de twaalf jaar.
3. Een toeristen visum (het zogeheten Visit Visa B211A), ook dit visum brengt extra kosten met zich mee daarover later meer).
4. Een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is
5. Een bewijs van een hotelboeking + betalingsbevestiging: Iedereen die volledig is gevaccineerd, moet namelijk vijf dagen in quarantaine en wie maar één keer is gevaccineerd, moet zeven dagen in quarantaine. Er zijn een aantal quarantaine hotels hiervoor geselecteerd en de kosten voor deze quarantaine hotel-periode komen voor eigen rekening. Tevens dient men na aankomst in Indonesië direct PCR getest te worden en de tweede test zal plaatsvinden op de 4e of 6e dag van de quarantaine.
6. Een Engelstalig bewijs van een ziektekostenverzekering die coronagevallen en daaraan gerelateerde kosten tot 25.000 dollar dekt. Deze verklaring kunt u aanvragen bij uw ziektekostenverzekeraar

Zijn er weer voldoende vliegverbindingen?
Singapore Airlines hervat vanaf 16 februari de dagelijkse vluchten van Singapore naar Bali. Tickets voor vluchten tussen Singapore en Bali zijn verkrijgbaar via de verschillende verkoopkanalen van Singapore Airlines. Internationale reizigers kunnen via Singapore vluchten naar Bali kunnen boeken vanuit elk land waar Singapore Airlines naartoe vliegt, inclusief landen in Europa.

Garuda Indonesia vliegt momenteel één keer per week van Amsterdam naar Jakarta v.v. Op zaterdag vanuit Amsterdam naar Jakarta en op donderdag vanuit Jakarta naar Amsterdam. Vanuit Jakarta is het mogelijk om na 5 dagen (4 nachten quarantaine door te vliegen naar Bali. Voor Jakarta gelden dezelfde inreis beperkingen maar mag men gedurende de quarantaine de hotelkamer niet verlaten. Garuda Indonesia overweegt, afhankelijk van de huidige inreisrestricties en de te verwachten versoepeling daarvan, de komende tijd de vliegfrequentie weer op te schalen. Voor beschikbare hotels in Jakarta kijk je op quarantinehotelsjakarta.com.

Wat zijn de quarantaine ofwel ‘warming up’ hotels in Bali
Voor passagiers met een eerste negatieve PCR uitslag na aankomst, heeft de Indonesische overheid een ‘bubble quarantainesysteem’ opgezet om de quarantainetijd zo aangenaam mogelijk te maken. Gedurende de eerste 4 nachten en 5 dagen is het mogelijk in een beperkt aantal goede hotels te verblijven in Kuta, Nusa Dua, Sanur en Ubud. Tijdens de quarantaineperiode mogen reizigers niet buiten het hotelterrein komen maar mogen wel gebruik maken van bijvoorbeeld een separaat zwembad of een deel van het strand. Deze hotels bieden maaltijden op basis van volpension en de pakketprijs is inclusief was-service, luchthaventransfers en de twee vereiste PCR-tests na aankomst.

De huidige vermelde hotels zijn:
1.Grand Hyatt Nusa Dua
2.The Westin Resort Nusa Dua
3.Royal Tulip Spring Hill Jimbaran
4.Griya Santrian Sanur
5.The Viceroy Ubud

De accommodatielijst wordt regelmatig veranderd. Na 5 dagen quarantaine en met een tweede negatieve RT-PCR-test, mogen bezoekers vervolgens door heel Indonesië reizen

Aan welke regels moeten reizigers op Bali zich houden?
Het dragen van mondkapjes in het openbaar is verplicht. Je hebt een Appje nodig om podia en winkels te bezoeken. Deze App is genaamd Pedulilindungi. Restaurants en attracties hebben kortere openingstijden. Er geldt een afstandsregel van 1,5 meter tot andere personen. De coronamaatregelen zijn net als in Nederland onderhevig aan veranderingen kunnen per gebied verschillen gezien het toenemende aantal besmettingen in Indonesië. Reizigers zouden dus rekening moeten houden met verdere korte termijn beperkingen.

Wat als je toch besmet raakt of je bent in contact geweest met een besmet iemand?
Wanneer iemand na aankomst in Indonesië, via een RT-PCR-test toch positief getest wordt, maar zonder symptomen of milde symptomen zal die persoon verplaatst worden naar een quarantaine hotel of -faciliteit (op eigen rekening). Wanneer iemand na aankomst in Indonesië, een positieve PCR test heeft en ernstige symptomen heeft, dan wordt deze persoon voor eigen rekening naar een geïsoleerd ziekenhuis verplaatst. Mocht iemand toch echt ziek worden dan is het goed te weten dat de medische voorzieningen voor quarantainemaatregelen in Indonesië niet voldoen aan de Europese normen, waardoor passende medische noodhulp momenteel niet is gegarandeerd.

Verzekeringen
Vaak zijn niet alle Corona gerelateerde kosten (zoals bijvoorbeeld lokale quarantaine kosten) opgenomen in de Nederlandse reisverzekering. Er bestaat een lokale verzekering om dat risico af te dekken, specifiek voor passagiers op Bali. De aanbieder is Jaga Wisata. Voor ongeveer USD 40 per persoon biedt deze verzekering dekking tot 25.000 USD voor Covid19 gerelateerde kosten op het eiland Bali. Dit is een aanvulling van de Nederlandse verzekering en kan via de lokale DMC
verkregen worden.

Hoe kom je aan een toeristen visum (het E-VISA B211A ( Visit Visa)
Reizigers moeten voor aankomst in Bali in het bezit zijn van een geldig toeristenvisum met het nummer B211A . Er zijn twee manieren om een E-visum aan te vragen: Online via https://visa-online.imigrasi.go.id/index.xhtml

Veel beter is om het via een plaatselijke reisbureau of DMC te regelen:
• De geldigheid van het E-visum is 90 dagen vanaf de uitgiftedatum,
• De kosten voor een e-visa liggen vaak tussen de 50-100 USD afhankelijk van de partners en de benodigde snelheid
• De belangrijkste vereisten voor visumaanvragen zijn paspoort (omslag en gedetailleerde ID-pagina) en vervolgens een pasfoto van de klant

Is het mogelijk om Bali binnen te komen mogelijk via een andere stad in Indonesië?
Bali binnenkomen via een andere stad in Indonesië is ook mogelijk, zoals bijvoorbeeld via Jakarta. Daar zal dezelfde bovenstaande procedure worden toegepast maar in Jakarta dient de quarantaine periode strikt in de hotelkamers te worden doorgebracht. Na de vereiste quarantaineperiode en een negatief testresultaat kan de reis dan naar Bali worden voortgezet via een binnenlandse vlucht of ander vervoerssysteem