Iran heeft laten weten dat het neerhalen van het Oekraïens vliegtuig per ongeluk is gegaan. De Boeing 737 van Ukraine International Airlines zou zijn aangezien voor een vijandelijk doelwit.

Bron van het nieuws, dat ook op de Iraanse staatstelevisie is uitgezonden, is het Iraanse leger. Het vliegtuig van Ukraine International Airlines stortte vlakbij Theheran neer. Dat gebeurde op het moment dat Iran raketten afvuurde op een Amerikaans-Iraakse luchtmachtbases als reactie op de dood van de Iraanse generaal Soleimani.

De crash van woensdag verhoogde de internationale druk op Iran op het moment dat de spanningen in het Midden-Oosten toenamen na de Amerikaanse drone-aanval op de Iraanse generaal. Diverse landen, waaronder Canada, Amerika en Nederland, lieten al weten bewijzen te hebben voor het neerhalen van het toestel, maar gaven ook aan dat het mogelijk een ongeluk is geweest.

“De Islamitische Republiek Iran betreurt deze rampzalige fout ten zeerste”, schreef de Iraanse president Hassan Rouhani op Twitter. “Mijn gedachten en gebeden gaan naar alle rouwende families.” Veel van de slachtoffers waren Iraans met een dubbele nationaliteit.