Eén van de deelnemers aan het ANVR-Congres heeft tijdens de discussie over de pakketreis de deelnemers aan het congres opgeroepen een andere term te verzinnen voor ‘pakketreis’ en geeft de winnaar als prijs een rondvaart door de Amsterdamse grachten tijdens het Amsterdam Light Festival. Maar wil de reissector wel een andere term?!

Volgens de hater van het woord ‘pakketreis’, zou het niet klinken. “Laten we met z’n allen in godsnaam een ander woord bedenken. ‘Pakketreis’ is een waardeloos woord.” ANVR-directeur Frank Oostdam schreef eerder over het woord ‘pakketreis’: “Ik ben de eerste die toegeeft dat de term ‘pakketreis’ een beetje suffig is”, waarop hij de voordelen benoemde en dat zelfboekers niet van die voordelen genieten.

Hoeveel suggesties zouden er komen? Nieuwsgierig vraag ik of er al nieuwe woorden zijn bedacht. Enkele suggesties die ik hoorde, wil ik jullie niet onthouden. De ‘ontzorgde reis’, ‘Reisvoormensendiegeengeziekwillen.com’. Op vakantie zonder gesodemieter. Reizen zonder sterretje. ‘Kapsalonnetje’, alles bij elkaar in één bakkie.

De prijsvraag werd uitgeschreven na de paneldiscussie over de stelling ‘de pakketreis is ten dode opgeschreven’. Zowel Joyce Fonteijn (Kupers) als Arjan Kers (TUI) waren het erover eens dat de pakketreis niet ten dode is opgeschreven. Volgens Kers is de traditionele pakketreis weer terug. “Ik denk niet dat er negatief naar de traditionele pakketreis wordt gekeken”.

Eén van de congresdeelnemers die ik over de term ‘pakketreis’ sprak was het er op z’n minst mee eens dat de term ‘pakketreis’ een beetje suffig is. De bewoordingen laat ik even achterwegen. De toelichting was; “Het klinkt als een Sinterklaascadeautje. Een term die niks zegt. Het is letterlijk een definitie van ondoorzichtigheid. Natuurlijk ben ik hypocriet, want we gebruiken de term wel, om geld te verdienen.” Aan de andere kant laat iemand weten: “Het is een semantische discussie. Iedereen heeft een ander beeld bij wat het is.”

Een deel van de congresdeelnemers boeit het helemaal niks dat de pakketreis ‘pakketreis’ wordt genoemd of dat het suf zou klinken. Anderen verbaasden zich over de klaagcultuur op het congres. “Alles was vandaag vrij negatief. Klagen hierover, dit gaat niet goed, dat gaat niet goed. Waarom moet er nou weer een andere naam komen voor het woord ‘pakketreis’???!!! Door de coronacrisis weet de Nederlander juist maar al te goed wat de voordelen zijn van een pakketreis. Geef een beetje jeu aan het woord ‘pakketreis’. Je moet de charme van het woord gebruiken. De consument vraagt ook of we ‘pakketreizen’ verkopen.”

Voor mij is het duidelijk. Leuk initiatief en goed bedoeld, maar skip die prijsvraag. De naam ‘pakketreis’ blijft. Pak hem suf, spannend, mooi in en wees vooral heel duidelijk over de voordelen. Pakketreis, een prachtig, rijk Nederlands woord in al z’n sufheid. Jammer dat het hier nog niet in de Van Dale staat. Tip de redactie van de Van Dale. Maar, wat moet er bij de omschrijving van het woord komen te staan?

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl

Ps. Nog zo’n stelling die we de laatste tijd vaker langs zien komen: Is het klassieke verdienmodel van de reisagent eindig? Doe hier mee aan Travelpro Research.