De Amerikaanse lowcost airline JetBlue heeft aangekondigd dat het met ingang van 2021 wil gaan vliegen tussen Amerika en Europa. De luchtvaartmaatschappij is van plan om zowel vanaf haar thuisbasis New York (John F. Kennedy International Airport) als vanuit Boston (Logan International Airport) meerdere vluchten per dag uit te gaan voeren naar en vanaf Londen met een Airbus A321LR. De airline laat niet weten op welke Londense luchthaven het van plan is te gaan vliegen.

Het zou voor het eerst in het bestaan van de airline zijn dat het tussen Amerika en Europa gaat vliegen. “Twintig jaar geleden hadden onze oprichters een eenvoudige formule voor het kiezen van een nieuwe markt. Het moest te duur zijn of te weinig worden aangeboden, of beiden”, aldus Joanna Geraghty, (president & chief operating officer JetBlue). “Londen is de grootste metropoolregio die JetBlue nog niet aanbiedt vanuit zowel Boston als New York en daar willen we de komende jaren verandering in brengen. De tarieven die luchtvaartmaatschappijen vandaag de dag vragen op deze routes zijn beschamend.”

In de Verenigde Staten staat de luchtvaartmaatschappij naar eigen zeggen bekend als de airline met de meeste beenruimte, live televisie bij iedere stoel, gratis Fly-Fi breedbandinternet, gratis hapjes en frisdranken en een geweldige klantenservice. ‘Met al deze usp’s zal de toetreding van JetBlue tot de transatlantische markt zorgen voor een nieuw tijdperk introduceren voor zowel toeristen als zakenreizigers. De premium-ervaring van de luchtvaartmaatschappij, die de transcontinentale reizen in de Verenigde Staten verstoorde met toegankelijke tarieven en een doordachte heruitvinding van de business class-cabine, belooft trans-Atlantische klanten een nieuwe keuze’, aldus de airline.

De langverwachte aankondiging, die volgt na een uitgebreid intern overleg, werd gisteren in New York bekendgemaakt tijdens een evenement voor medewerkers van de airline op John F. Kennedy International Airport. Meer dan 1.300 bemanningsleden vulden de hangar van de luchtvaartmaatschappij waar CEO Robin Hayes en President & COO Joanna Geraghty de historische stap van de in 2000 opgerichte luchtvaartmaatschappij te laten zien. Hayes zal vandaag een toespraak houden bij de Aviation Club van het Verenigd Koninkrijk in Londen, waar hij de aankondiging van vandaag zal bespreken, maar ook zal ingaan op concurrentieproblemen en uitdagingen op het gebied van luchthave-ntoegang in Europa.

“De grote luchtvaartmaatschappijen zullen zeggen dat de concurrentie nog nooit zo heftig is geweest, maar ook voor de kleinere luchtvaartmaatschappijen is het nog nooit zo moeilijk geweest”, aldus Geraghty. “Het is tijd voor toezichthouders in de Verenigde Staten en in Europa om voorwaarden te creëren waardoor kleinere luchtvaartmaatschappijen en nieuwkomers kunnen gedijen, in plaats van de gigantische luchtvaartmaatschappijen nog groter te laten worden door middel van joint ventures. Met een kans om te concurreren, kan JetBlue een enorm effect hebben op het verlagen van tarieven en het stimuleren van verkeer.” Norwegian lanceerde afgelopen jaar vluchten tussen Amsterdam en New York.

Reizigers tussen de Verenigde Staten en Londen hebben volgens JetBlue al lang te maken met torenhoge tarieven, met name in premium class, op een markt die feitelijk wordt gecontroleerd door de grote luchtvaartmaatschappijen. ‘Als alternatief hebben een handvol low-cost maatschappijen geprobeerd om binnen te komen met een no-nonsense, kale benadering van vliegen met weinig extra voorzieningen. JetBlue biedt een service waarmee het als lowcost airline beroemd is geworden in Amerika. Met die service willen we de lat voor lowcost airlines in Europa hoger gaan leggen.’

Met de A321LR kan JetBlue nieuwe langeafstandsmarkten aanboren die voorheen niet toegankelijk waren met haar huidige vliegtuigen met één gangpad. De luchtvaartmaatschappij vliegt al bijna vijftien jaar internationaal met een aanzienlijk deel van haar activiteiten in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. Aanvullende details over de vluchten van Amerika naar Londen, waaronder specifieke schema’s en vanaf wanneer stoelen te koop zullen zijn, zullen in de komende maanden worden aangekondigd.