Nieuws

Massale steun voor Elbers (KLM): “De situatie is buitengewoon ernstig”

Deel dit artikel

Ruim 1.000 KLM’ers zijn bijeengekomen om massaal steun te betuigen aan Pieter Elbers (CEO KLM). De nieuwe Air France-KLM CEO Ben Smith zou twijfelen aan een herbenoeming van Elbers en daar is men het bij KLM niet mee eens. Volgende week moet meer duidelijk worden over de herbenoeming van Elbers.

“Het is onbestaanbaar en onacceptabel wat er nu aan de hand is met de successen die door ons allemaal worden gerealiseerd. Heeft u misschien het nieuwjaarsfilmpje gezien van de heer Smith? Daarin roept hij op om het gevecht vooral met de buitenwereld te voeren en niet intern. Die speech kan, met terugwerkende kracht, niet meer heel serieus worden genomen. De Franse media proberen het verhaal heel anders neer te zetten dan dat het verhaal in werkelijkheid is, met mogelijk allerlei bedoelingen. Nu kan één beeld, zoals wij hier nu staan, meer vertellen dan duizenden woorden en daarvoor jullie dank”, zo liet KLM-piloot en oud-voorzitter van vliegersbond VNV Steven Verhagen weten.

Verhagen vervolgde met de woorden: “Ik kan jullie vertellen dat de situatie buitengewoon ernstig is en dat hebben jullie door en dat hebben ook heel veel andere mensen door en ik hoop dat heel veel andere mensen dat ook door gaan krijgen. Het is hierna nog niet klaar. Laten we samen optrekken naar aanstaande dinsdag, 19 februari, om Pieter te behouden als CEO en om KLM te laten blijven zijn, voor de tijd dat het nog zal duren, zoals we nu zijn. We zijn nu nog de KLM zoals we willen zijn en laten we dat zo houden.”

Ook vanuit de politiek worden er zorgen geuit, waaronder door VVD Kamerlid Remco Dijkstra middels Twitter: “Personeel KLM komt in actie… onzekerheid niet goed en nationale belangen in het geding. Motie 31936-485 wil gemaakte afspraken herbevestigd zien en maximale inzet v kabinet voor Nederlandse publieke belangen die met KLM gemoeid zijn.”

Frank van der Werff, de KLM’er die de petitie is gestart, sprak de menigte toe: “Ik ben de petitie gestart in een vlaag van verbijstering en opkomende woede met als doelstelling om Pieter een hart onder de riem te steken. Ik had gehoopt op een paar duizend handtekeningen, maar dat zijn er een beetje meer geworden. Ik vind het fantastisch wat we hier nu laten zien met z’n allen. Ik wil benadrukken dat ik het niet alleen heb gedaan. Ik ben de petitie alleen maar gestart en toen we binnen een etmaal op 5.000 handtekeningen zaten, waren er een aantal fantastische collega’s die mij benaderden om mij te helpen. Ik ben ontzettend blij dat ik dat heb gedaan, want daarom staan we hier met z’n allen.”

Een andere medewerkster van KLM, Marije van Inflight, liet de aanwezigen weten dat er door het protest een krachtig signaal afgegeven wordt richting de holding van Air France-KLM. “Pieter Elbers heeft naast het moeten uitzetten van een goede koers ook impopulaire maatregelen moeten nemen die wij als personeel nog steeds voelen en toch laat de petitie zien dat er meer dan 25.000 medewerkers achter Pieter staan en vraagt om hem nog meerdere jaren aan te laten blijven als CEO”, waarop een luidt gejuich losbarstte.

“De KLM’ers die Pieter Elbers willen behouden, zien Pieter als een dijk tegen teveel Franse invloed, dat op een gegeven moment teveel Nederlandse banen zou gaan kosten”, zo laat de NOS-verslaggever weten. “Het pijnlijke van deze bijeenkomst is dat de nieuwe Air France-KLM CEO wel in Nederland is/was, maar niet bij deze bijeenkomst is verschenen.” Volgende week worden de jaarcijfers gepresenteerd en zal duidelijk worden of het bedrijf verder wil met Elbers.”

KLM OR-voorzitter Jan Willem van Dijk laat weten dat wanneer Elbers niet wordt behouden voor KLM dat met alle juridische mogelijkheden zal worden bestreden. “Als het dan toch fout dreigt te gaan, dan hebben we vijtien jaar lang kunnen zien bij onze Franse collega’s hoe dingen fout kunnen gaan, hoe je zorgt voor sociale onrust en hoe je actie voert. Misschien moeten we dan maar eens een keer laten zien wat we daar van hebben geleerd. De komende dagen zullen misschien moeilijk en verwarrend zijn, maar laten we elkaar vasthouden in onze steun voor Pieter Elbers. Wij hebben jullie nodig, jullie kunnen op ons rekenen, we zijn allemaal Pieter!”


Deel dit artikel
Vorige bericht

Video - Turkish Airlines presenteert tweede LEGO® inflight safety video

Volgende bericht

Video - 'Intensief' gesprek ministers met baas Air France-KLM: Smith door naar rvc KLM

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.