Het Stadsarchief Rotterdam en WieWasWie.nl hebben op crowdsourcing-platform VeleHanden wederom de handen ineen geslagen om de passagierslijsten van de Holland-Amerika Lijn digitaal beter toegankelijk te maken. Na een eerdere oproep zijn inmiddels bijna 600 vrijwilligers aan de slag gegaan om de passagierslijsten doorzoekbaar te maken. Er zijn al ruim 2.600 scans ingevoerd.

Het Stadsarchief Rotterdam is al langer verbonden aan het platform WieWasWie. Daar kun je eenvoudig je familiegeschiedenis en stamboom uitzoeken op basis van miljoenen archiefbronnen. Eerder werden de bevolkingsregisters samen met vrijwilligers op VeleHanden.nl ontsloten. Nu doen WieWasWie en het Stadsarchief Rotterdam samen een beroep op de crowd om ook de passagierslijsten van de Holland Amerika Lijn te ontsluiten via de succesformule VeleHanden.

Holland-Amerika Lijn
Van 1873 tot ver in de twintigste eeuw vervoerde de Holland-Amerika Lijn (HAL) zakenlui, toeristen en emigranten naar Amerika. Tussen 1880 en 1920 trokken circa één miljoen Oost-Europeanen via Rotterdam naar Amerika. De HAL had tot in Bulgarije, Letland en Rusland kantoortjes waar kaartjes konden worden gekocht voor de trein naar Rotterdam, de boot naar Amerika en opnieuw de trein naar elk station in de nieuwe wereld.

Schat aan informatie
De passagierslijsten bieden een schat aan informatie voor stamboomonderzoekers, zoals de betaalde reissom, het aantal mensen en de registratie van de bagage. Deze informatie kan aanzet geven tot vervolgonderzoek. Zo is in de lijsten bijvoorbeeld te vinden dat de heer Ferrier zijn reis van Rotterdam naar New York boekte vanuit Hamburg. Voor genealogen een aanknopingspunt om op zoek te gaan naar Hamburgse roots. Een ander voorbeeld is dat van de heer Amstel die een eerste klas hut voor twee personen boekte, een aanwijzing dat hij mogelijk vermogend was.

Hoe werkt VeleHanden?
De originele passagierslijsten zijn ingescand. Invoerders krijgen de scan op hun beeldscherm te zien en nemen de belangrijkste persoonsgegevens over in een formulier. Omdat elke scan door twee verschillende personen wordt ingevoerd en door een derde gecontroleerd wordt, is de kans op fouten klein. De overgetypte gegevens vormen de basis voor de indexen op de passagierslijsten. Op deze manier worden via WieWasWie en Stadsarchief Rotterdam zo’n drie miljoen personen vindbaar.

Iedereen kan meedoen
Jong of oud, ervaring of niet, iedereen kan meedoen. En het leuke aan het project is dat je zelf beslist wanneer en hoelang je aan de slag gaat. Het is leuk werk, zeker als je nieuwsgierig bent naar personen in het verleden. Bovendien kun je punten verdienen die je bij WieWasWie en het Stadsarchief Rotterdam kunt inwisselen voor iets leuks, bijvoorbeeld een rondleiding. Ga naar het project via deze link of klik via de homepage van WieWasWie op ‘help een handje’. Dit Velehanden project wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad en Cruise Port Rotterdam. Ga naar het project via VeleHanden en meld jezelf aan. Lees hier het artikel dat dagblad Trouw eerder schreef over de digitalisering van de passagierslijsten.