Er is nog teveel onduidelijk over de nieuwe Europese Richtlijn Pakketreizen”, dat stelde Leo van der Hoeven (voorzitter ITAC) gisteravond tijdens zijn speech op de ITAC Zomerborrel die dit jaar plaatsvond in Kasteel Woerden en waar zo’n 100 man op afkwam.

“We zitten minder dan een maand voor 1 juli en iedereen weet al heel lang dat we per 1 juli te maken krijgen met de nieuwe Europese Richtlijn Pakketreizen. Ik ben van mening dat er op dit moment nog teveel onduidelijk is. Donderdag 31 mei hebben wij de concepttekst van de agentuurvoorwaarden gekregen en wij kunnen daar als retail tot 6 juni op reageren. Eind juni moet de ANVR een besluit nemen in de Algemene Ledenvergadering over deze voorwaarden en 1 juli gaan ze in werking”, aldus Van der Hoeven.

Hij benadrukte dat er bij de intreding van de AVG, op 25 mei, er in BAS/Fadiro de nodige dingen zijn aangepast. “Dat regelen ze allemaal en ik hoop dat Fadiro ook alles rondom de nieuwe Europese Richtlijn Pakketreizen kan regelen, maar daar hebben ze dus eigenlijk maar heel kort de tijd voor. Ik ben er niet heel erg bang voor, maar ik verwacht dat we steeds vaker met een Amerikaansachtige claimcultuur te maken krijgen. Overigens heb ik er alle vertrouwen in dat het goed komt, aangezien er ook bij de ANVR mensen zitten die zich er al jarenlang mee bezighouden. Desondanks vind ik het allemaal wel heel erg kort voor de inwerkingtreding.”

Daarnaast liet Van der Hoeven tevreden te zijn over de ontwikkelingen bij de SGR en het Calamiteitenfonds. “In het verleden heb ik best weleens tegen het SGR aangeschurkt, maar onder de leiding van Erik Jan Reuver heeft deze consumentenorganisatie grote en belangrijke stappen gezet in de richting van de retail inzake de SGRZ, met name de SGRZ retaildekking.”

Met betrekking tot de SGRZ was er namens Van der Hoeven een compliment richting Arjan Kers (CEO TUI Nederland). “Hij heeft er voor gezorgd dat TUI SGRZ-deelnemer is geworden. Daarmee is een belangrijk signaal afgegeven richting andere touroperators. Een van de weinige andere touroperators die bekend hebben gemaakt dat ze SGRZ-deelnemer werden, is de Jong Intra Vakanties. Het is van ontzettend groot belang dat de SGRZ er is.” Per 1 juli, wanneer de nieuwe richtlijn van kracht zal zijn, moet de retailer bij het verkopen van een reis innen voor het Calamiteitenfonds. “Zorg dat je staat ingeschreven als lid van het Calamiteitenfonds.”

Volgens Van der Hoeven is het van groot belang dat retailers zich blijven verenigen en daarbij gebruik kunnen maken van elkaars ervaringen. Het ANVR biedt hiervoor volgens hem een uitstekend platform middels het retailoverleg waarin bijna alle retailpartijen zijn vertegenwoordigd, inclusief de partijen voor zelfstandige reisagenten. “Wij als ITAC zijn in dit overleg heel erg tevreden over de rol over onze vertegenwoordiger in dit bestuur, Werner van Disseldorp. Ook zijn wij heel erg tevreden over de rol van Don Kaspers (D-rt Groep). Dat klinkt misschien verrassend. Iedereen kent hem als CEO van de D-rt Groep en het is een retailman pur sang. Als kleine partij kan de ITAC zich niet permitteren om die (juridische) kennis in huis te hebben en Don is bij uitstek een man, en dat kende ik niet van zijn voorgangers, die zijn informatie deelt. Buiten het retailoverleg ontstaan ook veel vaker gesprekken met andere organisaties, waarbij we het hebben over waar we staan, wat kunnen we doen, wat kunnen we van elkaar leren en wat moeten we zeker niet doen.”

Van der Hoeven begon zijn speech overigens over de contributie, die door de ITAC in het afgelopen jaar is verlaagd. “Iedereen is welkom bij de ITAC en ik denk dat wij de enige samenwerkingsverband zijn die de contributie in het afgelopen jaar heeft verlaagd. Ik denk, zoals het er nu voor staat, dat we dat het komend jaar weer gaan doen. Het is geld van de leden en dat hebben we niet nodig om op te potten of om dure managers aan te stellen. We doen het bijna als vrijwilligers en daar zijn we heel tevreden mee. Betrokkenheid kenmerkt de ITAC-leden.”