De Franse zender BFM Business meldt dat KLM-topman Pieter Elbers heeft bedankt voor de functie CEO van Air France-KLM. Waarom Elbers, die sinds 1992 bij KLM werkt in diverse functie en er president-directeur is sinds oktober 2014, heeft bedankt wordt niet vermeld in het artikel. Juist deze week kwam in het nieuws dat de Nederlander brede steun zou hebben om de opvolger te worden van Jean-Marc Janaillac.

Naast het nieuws over Elbers hebben voormalige en huidige vakbondsleiders van Air France en KLM in een open brief (zie foto’s onderaan dit bericht) aan de Franse president Macron voorgesteld dat de Franse overheid zich niet langer in de benoemingszaken van Air France-KLM mengt, “anders zal Air France-KLM hetzelfde lot beschoren zijn als Alitalia, Sabena, Malev en zoveel anderen in Europa, die verdwenen zijn en vervangen zijn door buitenlandse concurrentie die weinig rekening houden met de nationale economische structuur”, zo wordt de brief besloten.

In de Franse media wordt ook het salaris van de nieuwe topman of -vrouw van Air France-KLM aangehaald als reden waarom de zoektocht wordt bemoeilijkt. “De nieuwe baas wordt veel minder goed betaald (ongeveer 600.000 euro bruto, plus extra’s afhankelijk van de resultaten) dan zijn collega’s van de grote concurrerende luchtvaartmaatschappijen. Met name die in de Golfstaten of zelfs Europa (British Airways, Lufthansa, enz.) verdienen beter.

Volgens de vakbondsvertegenwoordigers die de open brief schreven naar Macron, bewijst de gang van zaken in de afgelopen jaren dat de ‘verborgen aanwijzingsmethode’ van een CEO door de Franse overheid een mislukking is en zonder twijfel één van de verklaringen voor de slechte resultaten van de onderneming. Naast de terugtrekking van de staat uit het benoemingsproces, bevelen de vakbondsmensen Macron ook aan om veranderingen door te voeren in het bestuur van Air France-KLM door de functies van CEO van de groep en CEO van Air France te scheiden.

“De soap over de benoeming van Jean-Marc Janaillac’s opvolger aan het hoofd van de AF-KL Groep verspreidt zich al wekenlang jammerlijk in de media. Dit is te lang doorgegaan”, zo wordt de open brief geopend, gevolgd door het advies aan de Franse overheid (14,3% aandeelhouders Air France-KLM) om zich verre te houden van de aanstelling van een opvolger of zich er juist wel mee te bemoeien waarbij de aanstelling van de opvolger volgens de vakbondsleiders altijd in twijfel zal worden getrokken.

De Raad van Bestuur zal vandaag, onder voorzitterschap van Anne-Marie Couderc (interim opvolger van Jean-Marc Janaillac, die ontslag nam op 4 mei na het mislukken van zijn referendum over de salarissen), de balans opmaken van de kandidaten voor de functie van CEO en het toekomstig bestuur van Air France-KLM. Volgens Reuters is er deze of volgende week een lijst van kandidaten te verwachten.

Volgens de Franse krant Le Monde is het laatste woord over de toekomstige directeur van Air France-KLM aan de president van de republiek, Macron. Catherine Guillouard, CEO van de RATP en voormalig CEO van Air France (1997-2007), werd door Le Figaro naar voren gebracht, maar verschillende overheidsbronnen ontkennen tegenover de Franse krant dat zij een kans maakt op de functie aangezien zij een gebrek zou hebben aan internationale ervaring en haar huidige functie pas sinds augustus 2017 bekleedt.