Nieuws

Oad vestigt zich in Zwitserland: internationale ambities niet uitgesloten

Deel dit artikel

Oad Touroperating heeft zich in Zwitserland gevestigd op de internationale luchthaven van Zürich. TravelPro vroeg zich af waarom en sprak over het nieuwe kantoor en de laatste ontwikkelingen bij de touroperator met Arjan Koster (directeur Oad).

Huh? Verhuist Oad naar Zwitserland? Hoe zit dat?
“Ja, het klopt dat wij nu ook een vestiging in Zwitserland hebben. Net als andere Nederlandse bedrijven, zoals Sunweb. Het is niet meer en minder dan dat. De verkooporganisatie blijft in Nederland, alleen de touroperating-tak zit nu in Zwitserland.”

Kom je er vaak?
“Remco Holle (Financieel directeur Oad) en ik werken maandelijks enkele dagen in Zürich. Naast dat wij er iedere maand komen, werken er dagelijks mensen van ons. Het is een volledig uitgerust kantoor.”

Waar houden de mensen die daar werken zich vooral mee bezig?
“Met de touroperating-activiteiten. Zij leveren deze producten vervolgens aan bij de Nederlandse Oad-verkooporganisatie die het weer aanbiedt aan de Nederlandse consumenten en reisbureaus. Voor klanten en reisbureaus verandert er verder helemaal niks.”

Ik dacht dat jullie met ‘Oad Touroperating International GmbH’ internationale ambities hadden?
“Het maakt het wel makkelijker om die stap een keer te nemen en ik sluit zeker ook niet uit dat we dat misschien wel een keer gaan doen. Op dit moment is onze eerste prioriteit om de verhuizing van de touroperating-activiteiten in goede banen te leiden. Daar gaat veel tijd in zitten, want Zwitserland is een stabiel land met veel wet- en regelgeving.”

Wanneer het over Zwitserland gaat, dan gaat het vaak over het ‘belastingparadijs’. Is dat voor jullie ook een reden om je daar te vestigen?
“De stap om ons te vestigen in Zwitserland is hoofdzakelijk een strategische beslissing. Daarnaast heeft het nog een gunstig fiscaal bij-effect: In Nederland heb je de btw-reisbureauregeling en daar hebben wij ook ‘last’ van en op deze manier niet.”

Waarom vestigen andere Nederlandse touroperators zich dan ook niet Zwitserland?
“Dat doen ze wel, maar dat moet je checken bij andere touroperators.”

Lees ook: Oad verhuist van Goor naar Enter.

We hebben natuurlijk even op Google Maps gekeken. Is de bouwput naast jullie nieuwe kantoor aan de Hotelstrasse 1 al weg?
“Nee, er wordt naast ons nog flink gebouwd. We hebben kantoor op de luchthaven. Als reisbedrijf moet je wel op de goede locatie zitten. Als ik het vliegtuig uitkom zit ik tien minuten later achter m’n bureau.”

Tekst loopt verder onder de foto.


Nobel Capital Partners blijft nog steeds de grote investeerder achter het bedrijf?
“Jazeker. Er is wat dat betreft niks veranderd. Vorig jaar zijn de activiteiten van het busbedrijf door Havi overgenomen en die samenwerking loopt goed. Er is de keuze gemaakt om vol voor touroperating te gaan en daar alle investeringen in te doen.”

Hoe loopt de zomer bij jullie?
“De laatste twee maanden gaan goed. Er is echt sprake van een inhaalspurt waardoor we boven vorig jaar gaan uitkomen. We hebben het wel een tijd lang een raar jaar gevonden, maar dat is voor de hele branche het geval.”

Je sprak eerder de ambitie uit om het aantal bestemmingen uit te breiden. Is het daar van gekomen?
“In oostelijk Europa hebben we er nieuwe bestemmingen bij, zoals Georgië. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld het aanbod aan wandelvakanties uitgebreid als ook de verre bestemmingen. Volgend jaar hebben we een heel groot wandelproject met een reis naar Japan rondom de Olympische Spelen in samenwerking met de Koninklijke Wandelbond Nederland, dus er zit genoeg in de pijplijn. We zijn volop in ontwikkeling.”

Is het winterprogramma al helemaal rond?
“Dat staat al helemaal live. Noorwegen is uitgebreid met de olympische skigebieden van Lillehammer (Hafjell en Kvitfjell) en Narvik. Wintersport Canada is al boekbaar evenals de kerst- en langlaufreizen. Wij zijn helemaal klaar voor de winter!”


Deel dit artikel
Vorige bericht

TUI at Home blijft groeien: José van Felius sluit aan

Volgende bericht

'Verlenging' vroegboekkorting ANVR-Congres

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.