Aanbieders van bestemmingen in Latijns-Amerika jubelen om de versoepelingen die het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag heeft doorgevoerd in de reisadviezen voor Argentinië, Bolivia, Brazilië, Costa Rica, Cuba, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay en Suriname.

Argentinië
Het reisadvies voor Argentinië is met ingang van vandaag volledig geel. Wie naar Argentinië reist moet onder andere minstens veertien dagen voor vertrek volledig gevaccineerd zijn en bij binnenkomst in Argentinië (vanaf 6 jaar) een negatieve PCR-testuitslag laten zien, die maximaal 72 uur voor aanvang van de reis moet zijn afgenomen of een antigeentest die maximaal 48 uur voor vertrek is afgenomen.

Bolivia
De kleurcode van het reisadvies voor Bolivia is geel en gedeeltelijk rood. ‘De kleurcode voor de het gebied ten noorden van de stad Cochabamba in de Chapare-regio is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daar heen te gaan’, aldus het reisadvies. Reizigers moeten voor binnenkomst dit formulier (in het Spaans) invullen, waaronder een gezondheidsverklaring. Bekijk hier het volledige reisadvies voor Bolivia.

Brazilië
Het reisadvies voor Brazilië is met ingang van vandaag geel. Wel zijn er nog inreis-maatregelen van toepassing. Zo moeten Nederlanders een negatieve uitkomst van een PCR-test laten zien (die niet ouder is dan 72 uur voor vertrek en in het Portugees, Engels of Spaans), of een antigeen test (maximaal 24 uur oud voor vertrek). Kijk voor alle maatregelen naar het reisadvies op de website van Buitenlandse Zaken.

Costa Rica
De kleurcode van het reisadvies voor Costa Rica is met ingang van vandaag geel. Voor vertrek naar of bij aankomst in Costa Rica moeten reizigers het online gezondheidsformulier van de Costa Ricaanse overheid invullen (Spaans of Engels). Daarnaast is er een uitgebreide reisverzekering nodig waarbij de kosten van een eventuele ziekenhuisopname vanwege het coronavirus worden gedekt en de kosten van extra verblijf. Bij aankomst moeten reizigers een polis kunnen overleggen. Bekijk hier het volledige reisadvies van Costa Rica.

Cuba
Vanaf 5 januari 2022 mogen alleen reizigers die volledig gevaccineerd zijn Cuba inreizen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wijst erop dat er regels en restricties gelden voor verschillende type reizigers naar Cuba (toeristen, zakelijk, etc.). ‘Informeer bij de Cubaanse ambassade in Den Haag (zie onder Reischecklist Cuba)’. Bekijk hier het volledige reisadvies voor Cuba.

Dominicaanse Republiek
Wie naar de Dominicaanse Republiek reist, is verplicht een e-ticket aanvraag te doen via de website E-ticket (informatie in het Engels). Hier is meer informatie te vinden over corona-maatregelen, evenals op de website van Buitenlandse Zaken. Het reisadvies voor de Dominicaanse Republiek is volledig geel.

Ecuador
Voor Ecuador geldt met ingang van vandaag een geel reisadvies met een rode strook langs de grens met Colombia. Alle reizigers vanaf drie jaar moeten bij aankomst in Ecuador (dit geldt ook voor inreizen Galapagos eilanden) een bewijs van volledige vaccinatie tegen corona (waarbij de laatste dosis tenminste 14 dagen voor vertrek naar Ecuador moet zijn toegediend) laten zien of een negatief testresultaat van een COVID-19 PCR-test die maximaal 72 uur voor vertrek naar Ecuador is uitgevoerd.

El Salvador
Het reisadvies voor El Salvador is geel en langs het grensgebied met de buurlanden Honduras en Guatemala oranje. Om in El Salvador toegelaten te worden, moet je als reizgier een negatieve test (PCR, NAAT of LAMP) overleggen die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen. Reizigers moeten deze uitslag ook op papier bij zich hebben, alleen een digitale versie is niet genoeg. Kijk hier voor het volledige reisadvies van El Salvador.

Mexico
De kleurcode van het reisadvies voor Mexico is met ingang van vandaag grotendeels geel. Het gebied rondom de vulkaan Popocatépetl en de vulkaan Colima hebben een rood reisadvies. De autoriteiten verbiedt het om binnen een straal van vijf kilometer rondom de vulkanen te komen. Er zijn bijna geen inreisbeperkingen voor Mexico. Er is vliegverkeer tussen Amsterdam en de hoofdstad Mexico-Stad. Het vliegverkeer tussen de stad Cancún en een aantal Europese landen is hervat. Na aankomst in Mexico hoeven reizigers uit Nederland niet in quarantaine.

Nicaragua
De kleurcode van Nicaragua is geel en een deel oranje. Er is op dit moment geen in- en uitreisverbod in Nicaragua. Ook is het mogelijk om over land naar de buurlanden Costa Rica en Honduras te reizen. Er zijn wel beperkingen om het land binnen te komen. Bij binnenkomst moeten reizigers een negatief COVID-19 PCR-testresultaat laten zien. De test moet minder dan 72 uur geleden voor aankomst in Nicaragua zijn afgenomen. Bekijk hier het volledige reisadvies voor Nicaragua.

Panama
De kleurcode van het reisadvies voor Panama is voor het grootste deel geel en voor een klein deel oranje. Vanaf 20 februari 2022 moeten reizigers volledig zijn ingeënt en een booster hebben gehad (drie doses, of twee doses voor wie het Janssen vaccin heeft gehad). Bekijk hier het volledige reisadvies voor Panama.

Paraguay
De kleurcode van het reisadvies voor Paraguay is geel. Buitenlandse reizigers (volledig gevaccineerd tenminste veertien dagen voor vertrek), krijgen te maken met verschillende inreisbeperkingen. Alleen wie aan alle eisen voldoet, mag het land inreizen. Bekijk op de website van Buitenlandse Zaken alle informatie in het reisadvies voor Paraguay.

Suriname
Suriname kleurt met ingang van vandaag geel. Reizigers die volledig zijn gevaccineerd tegen COVID-19 (tenminste twee weken voor aankomst) kunnen vanuit het buitenland naar Suriname reizen. Maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Zo moeten reizigers vanaf 18 jaar bijvoorbeeld kunnen aantonen dat zij volledig zijn gevaccineerd. Lees hier het volledige reisadvies.

Eerder werden de reisadviezen voor Chili, Colombia, Peru, Uruguay al gewijzigd. Het reisadvies van Guatemala is nog steeds oranje.