De landelijke en internationale media laten vooral beelden zien van lege straten en luchthavens, maar er zijn ook op dit moment nog mensen op vakantie. Echt! Voor wie nog twijfelt om een vakantie te boeken, verzamelde TravelPro argumenten waarmee je jezelf of anderen over de streep kunt trekken. Houd uiteraard altijd rekening met maatregelen die overheden nemen om het coronavirus in te dammen. Heb jij nog meer tips waar je de laatste feitelijke info kunt checken en waarom je nog steeds op vakantie kan? Of ben jij net op reis geweest en wil je je verhaal/foto’s delen? Mail redactie@travelpro.nl.

  1. Mensen vieren gewoon nog vakantie! Geloof het of niet, maar er zijn echt nog veel mensen aan het reizen/op vakantie. Ook reisprofessionals reizen nog volop. Van Marokko en New York City tot Cuba. Steven van der Heijden liet bij Eva Jinek aan tafel nog weten dat er bij Corendon gisteren zeker 700 boekingen zijn gemaakt. Hij liet weten dat dat er minder zijn dan de gebruikelijke 1.100, maar het zijn nog altijd 700 boekingen. Van der Heijden: “Het zijn vooral boekingen voor de zomer, maar ook nog last minute. Er zijn natuurlijk bestemmingen bij die mensen niet meer boeken, waaronder Italië. Hoewel we vandaag nog steeds veertien klanten hadden die voor later in het seizoen gewoon Italië hebben geboekt.”
  2. Vliegen, cruisen, autorijden, met de bus, het kan allemaal nog (inderdaad, behalve in/naar Italië en China). Net als thuis houd je tijdens het vliegen, cruisen, autorijden of de busrit een aantal hygiënemaatregelen in acht. De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen volgens het RIVM: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en geen handen schudden. Deze maatregelen gelden overigens voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Luchtvaart-, cruise- en busmaatschappijen hanteren allemaal strenge hygiënemaatregelen. Helemaal in deze tijd.
  3. Honderden, duizenden reizen wereldwijd verlopen wél goed. Ja, je zal vast een keer met chocoladeletters op de voorpagina van een krant of nieuwssite zien dat een cruise of vakantie niet is gelopen zoals deze vakantiegangers/reizigers hadden verwacht. Negatief nieuws scoort. Wij hebben onderaan deze pagina’s wat foto’s van vakantiegangers gedeeld die een leuke, fijne, goede vakantie hebben gehad. Op een gegeven moment zijn we gestopt, want het zijn er teveel.
  4. Het reisadvies zegt: ga op vakantie! Europa, van Ibiza en de Canarische Eilanden tot Schotland en Polen, Canada, Zuid-Afrika, Indonesië, Zuid- en Midden-Amerikaanse landen en ga zo maar door. Naar de meeste landen kan je gewoon op vakantie en ze zitten bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken echt niet in hun neus te peuteren. Een reisadvies komt echt niet zomaar tot stand. Hoe dat gebeurt dat kan je hier lezen.  Op de website van Buitenlandse Zaken kan je per land het reisadvies opzoeken. Ook de ACM zegt: In verband met corona zijn er nog maar een paar negatieve reisadviezen gegeven. Ps. Ook op de website van IATA kan je makkelijk zien welke maatregelen landen hebben genomen.
  5. Laat je adviseren door een reisprofessional! Er werken in Nederland honderden reisprofessionals. Bij touroperators, op reisbureaus, vanuit huis als zelfstandig reisadviseur, bij cruise- en busmaatschappijen, enzovoorts. Zij besparen je enorm veel stress en houden zichzelf via korte lijntjes op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en hebben de antwoorden op al je vragen.
  6. Krijg ik mijn geld terug wanneer het reisadvies wijzigt? Officieel alleen wanneer er een negatief/rood reisadvies voor een bestemming/regio is afgegeven door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Als je bestemming wordt getroffen door het coronavirus en de organisator kan hierdoor jouw reis niet uitvoeren (zoals nu b.v. met China) dan krijg je uiteraard je betaalde geld terug. Duizenden mensen hebben zonder probleem in de krokusvakantie genoten van hun wintersport of gaan komende week heerlijk naar bijvoorbeeld de Canarische eilanden op vakantie. Je kan altijd annuleren, maar dan gelden de gewone annuleringsbepalingen en -kosten. Voor je rechten en plichten is hier de link naar de ANVR Reizigersvoorwaarden.
  7. Reisorganisaties zijn coulant. “Mensen die nu een vakantie boeken dat zijn de mensen die denken: als het daar alsnog mis is, dan krijgen we wel een alternatief aangeboden. Nederlanders reageren gelukkig heel erg nuchter”, zo liet Steven van der Heijden (Corendon) gisteravond bij Jinek weten. Het aantal nieuwsberichten over reisorganisaties, cruisemaatschappijen, enzovoorts, die met omboekregelingen of andere gunstige voorwaarden komen om mensen over de streep te halen is niet meer bij te houden.
  8. Pssst, als je nu boekt ben je echt goedkoop uit! Touroperators hebben de prijzen van hun vakanties enorm sterk gedumpt waardoor consumenten nu voor een dubbeltje naar ‘coronavrije’ gebieden kunnen reizen. Natuurlijk wel even checken bij wie je boekt en wat de voorwaarden zijn.
  9. Bedenk goed dat je thuis ook van alles kan overkomen! Van de meest vreselijke ziektes tot het breken van je been, enzovoorts. Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus eind vorig jaar hebben reizigers overigens nog steeds meer last van de gewone griep. De gewone griep trof wereldwijd ongeveer een miljard mensen. Het coronavirus tot nu toe bijna 120.000.
  10. Tip! Check je reisverzekering. De kosten zijn in principe voor jou als reiziger wanneer je bijvoorbeeld in quarantaine moet. Dat is even niet anders: jij, het hotel, en je organisator staan voor een overmachtsituatie. Maar, mogelijk biedt een afgesloten reisverzekering dekking. Ps. Een reisverzekering is natuurlijk ook belangrijk wanneer er geen sprake is van een virus. Waarom honderden euro’s aan een vakantie uitgeven, maar niet die paar tientjes willen betalen waarmee je je zaakjes ook regelt wanneer je vakantie niet loopt zoals je had verwacht?
  11. Ook virologen zeggen dat je gewoon op vakantie kan. Check hier de duidelijke antwoorden van de Belgische viroloog Marc Van Ranst,  Ab Osterhaus bij WNL en ook Coretta van Leer van het Universitair Medisch Centrum Groningen zegt dat we moeten waken voor paniekvoetbal.  
  12. Deze BN’ers gingen ook op vakantie, terwijl het coronavirus op de loer lag… Monique (die van André Hazes) ging naar Disneyland Paris, Bas Smit en Nicolette van Dam gingen naar hun vakantiehuis in Spanje, Kelly Weekers en John Ewbank zijn naar Mauritius geweest, Amanda Balk (de ex van Afrojack) ging naar Dubai, Nick Schilder (ja, van Nick & Simon) en gezin waren vorige week nog in Tanzania, Patty Zomer (die oude Dolly Dot) ging naar Mexico, Willem en Mexico zijn op (werk)vakantie naar Indonesië en Leontien Borsato (binnenkort waarschijnlijk weer Ruiters) zit in Thailand. Deze (onbekende) Nederlanders gingen dit jaar ook op reis, terwijl het coronavirus op de loer lag… Wil je meer foto’s zien? Check Instagram, #vakantie.

https://www.instagram.com/p/B9jkdctH-9f/

https://www.instagram.com/p/B9j4OJxHCr8/

https://www.instagram.com/p/B9kZk6gFCj9/

https://www.instagram.com/p/B9k2i4On8oE/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/B9lj8SNlUrj/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/B9l2IPbAnEB/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/B9l5DQZhHG1/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/B9l_xToJUdU/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/B9Wu3UUg4Ds/?utm_source=ig_web_button_share_sheet