De 29e editie van de Airline Express, georganiseerd door de PASRA (Passenger Airline Sales Representatives Association), is gisteravond van start gegaan in het Corendon Village Hotel Amsterdam in Badhoeverdorp. De speeddate-avonden met airline vertegenwoordigers is zo populair, dat de Airline Express Commissie met Margreeth Kappert (voorzitter), Marlies Bokx (secretaris) en Marcin van Gijlswijk (penningmeester) erover nadenkt om volgend jaar misschien een extra avond toe te voegen.

De editie vorig jaar kende een totaal aantal van 880 deelnemende reisagenten, maar daar verwacht Bokx dit jaar overheen te gaan. “Amsterdam en Rotterdam zaten binnen no time vol. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat dat halverwege januari al het geval was, maar voor Hengelo en Assen is nog plek. Wanneer we een extra avond gaan organiseren dan verwachten we om en nabij de 1.000 reisprofessionals te ontvangen. We willen maximaal vijf bezoekers per tafel en en 135 bezoekers per avond. Meer bezoekers per avond is lastig wat betreft het vinden van een goede locatie”, aldus Kappert en Bokx.

In tegenstelling tot de gebruikelijke aftrap-locatie vond de aftrap dit jaar plaats in het Corendon Village Hotel Amsterdam in Badhoeverdorp, waar deelnemers uitzicht hadden op de Corendon Boeing 747 in de tuin van het hotel. Op de nieuwe startlocatie, waar de Airline Express 15 april terugkeer voor de laatste avond, werd enthousiast gereageerd door zowel deelnemende airlines als bezoekers. In de tussentijd worden nog Rotterdam (vandaag, 12 maart), Hengelo (25 maart), Assen (26 maart), Eindhoven (8 april) en Duiven (15 april) aangedaan. Er is in het verleden nagedacht over uitbreiding van de Airline Express naar België, maar door onder andere de roadshows van Starr Alliance en Brussels Airport is dat nooit werkelijkheid geworden.

Deelname aan de Airline Express, in het verleden bekend als de Luchtvaart Karavaan, is mogelijk voor alle medewerkers uit de reiswereld en is geheel gratis. Tijdens het eindspel maakt iedereen kans op tickets naar Europese en Intercontinentale bestemmingen. Er doen dit jaar drie airline voor het eerst (of sinds lange tijd) mee, namelijk EVA Air, TAP Air Portugal en airBaltic. Naast deze drie partijen zijn Aeromexico, Air Canada, Air Europa, Air Mauritius, Air Transat, Alitalia, China Airlines, China Southern, Croatia Airlines, Flybe, El Al, Emirates, Etihad Airways, EVA Airways, Finnair, Garuda Indonesia, Icelandair, KLM, Korean Air, LOT Polish Airlines, Lufthansa Group, Malaysia Airlines, Qantas Airways, Qatar Airways en Turkish Airlines deelnemende partijen aan de Airline Express.

De PASRA heeft 35 leden, maar er is tijdens de Airline Express plek voor 27 airlines. Van Gijlswijk: “We moeten weleens airlines teleurstellen. Volgens mij is er geen roadshow die iedere avond is uitverkocht met zeker 135 reisagenten. We krijgen vaak al ver van tevoren mailtjes wanneer het mogelijk is om in te schrijven. Dat we voor no shows binnen drie dagen € 50 in rekening brengen zal ook wel meewerken, maar er is eigenlijk nooit sprake van no shows.”