“Het wordt hoog tijd dat de regering-Macron het grootaandeelhouderschap van Air France-KLM te koop zet”, dat zegt Tweede Kamerlid Jan Paternotte (D66) wederom in een opiniestuk in het Financieel Dagblad. Het Tweede Kamerlid deed dat ook al in juni 2018. Daarnaast schrijft hij in zijn opiniestuk dat de krant vandaag publiceerde dat de wens van de ‘nieuwe’ Air France-KLM CEO Ben Smith om Air France en KLM beter samen te laten werken begrijpelijk, maar moet Smith eerst moet bewijzen dat Air France geen blok aan het been van KLM is.

“Voordat KLM en Air France nog dichter bij elkaar komen te staan, zou de Franse overheid haar aandeel moeten afbouwen en deze ongezonde cultuur doorbreken. Binnen Air France bestaat de top nog steeds uit voormalige politici, die vaak weinig verstand van luchtvaart en het bedrijfsleven hebben. Het staatsaandeel maakt ook dat de vakbonden denken dat Air France nooit failliet kan gaan, en het dus geen kwaad kan bij cao-onderhandelingen de hoofdprijs te vragen”, aldus Paternotte. Met 14% van de aandelen is Frankrijk de grootste aandeelhouder, terwijl Nederland alleen een klein aandeel in de KLM-bv heeft.

Smith wil ook volgens Paternotte dat Air France en KLM meer synergie krijgen. “Op zich is dat een logische gedachte: het apart onderhandelen van contracten met vliegtuigbouwers en vliegroutes, apart ‘operations control’ en aparte hoofdkantoren kunnen inefficiënt zijn. Andere grote luchtvaartgroepen in Europa, zoals British Airways-Iberia en Lufthansa hebben dit soort zaken veel sterker geïntegreerd. Om dat ook voor elkaar te krijgen zou Smith zelfs bereid zijn KLM-topman Pieter Elbers te vervangen en een meer groepsgezinde ceo te benoemen. Toch gaat dat veel te snel.” Na een opsomming van de behaalde resultaten door KLM (structureel winst, de meest energiezuinige airline van Europa) laat Paternotte weten: “Echte resultaten moet Smith bij Air France nog laten zien. Het is niet logisch om KLM nu te dwingen tot meer integratie zonder zeker te weten dat er echt voor de lange termijn iets verandert bij Air France.” Een petitie die is gestart door een KLM’er voor het behoud van Pieter Elbers als ceo van KLM, waarvoor inmiddels ruim meer dan 25.000 handtekeningen zijn opgehaald, wordt vandaag aangeboden aan de Raad van Commissarissen van de luchtvaartmaatschappij. Lees hier het volledige opiniestuk van Paternotte.