Ruim een kwart meer Nederlanders vertrekken komende of volgende week op herfstvakantie. Zo blijkt uit de boekingsgegevens van Prijsvrij Vakanties ten opzichte van 2019, het jaar waarin we voor het laatst volop konden genieten van een weekje vakantie in de herfst. We trekken er voornamelijk op uit naar zonbestemmingen Spanje, Turkije en Griekenland. Opvallend is echter dat verre reizen én stedentrips immens populair zijn deze herfstvakantie, aldus de reisorganisatie. 

“De komende herfstvakantie maakt overduidelijk dat we steeds verder én vaker op vakantie gaan”, vertelt Joep Kelder (Director Marketing & Sales van Prijsvrij Vakanties en D-Reizen).

De organisatie nam de herfstvakantie uitgebreid onder de loep: Nederlanders maken dit jaar opvallend graag gebruik van deze schoolvakantie door er massaal op uit te trekken naar zonnige bestemmingen. Tussen 15 en 30 oktober 2022 vertrekken er 27% meer Nederlanders op vakantie in vergelijking tot de herfstvakantie van 2019. Met name Spanje, Turkije, Griekenland, de Canarische Eilanden en Portugal zijn in trek. In dit lijstje met topbestemmingen is Portugal de nieuwkomer. Vakantiegangers weten deze herfst vooral de Algarve bijzonder goed te vinden. Waar reizigers in 2019 vaker voor andere bestemmingen kozen, is er deze herfstvakantie sprake van een stijging van 220% in het aantal vakanties naar de Algarve. Toch blijven dit jaar de Turkse Rivièra, Mallorca en de Egeïsche Kust favoriet.

Explosieve stijging in de populariteit van verre bestemmingen dit jaar
Een groot deel van de Nederlanders die aankomende week op herfstvakantie gaan, zijn te vinden op een zonnige bestemming binnen Europa. Er is echter een duidelijke verandering zichtbaar. Zo vertrekken deze herfstvakantie maar liefst bijna drie keer zo veel vakantiegangers naar een verre bestemming dan in 2019. Met name de Dominicaanse Republiek, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten zijn populair. “Uit onze boekingsgegevens blijkt dat de vraag naar verre bestemmingen onwijs in de lift zit. Doordat bestemmingen zoals Dubai en Punta Cana voordelig geprijsd zijn in deze periode, is de herfstvakantie voor velen de perfecte tijd om een verre reis naar de zon te maken”, verklaart Kelder.

Stedentrips opmerkelijk meer in trek deze herfstvakantie
Ook korte tripjes zijn in vergelijking met 2019 veel populairder deze herfstvakantie. “In combinatie met het gegeven dat aanzienlijk meer mensen op herfstvakantie gaan dit jaar, kan er geconcludeerd worden dat Nederlanders steeds vaker kiezen voor meerdere korte reisjes per jaar, in plaats van één lange vakantie”, legt Kelder uit. “Dit is sowieso een algemene shift die we recentelijk zien plaatsvinden”, voegt hij daaraan toe. Er is ten opzichte van de herfstvakantie in 2019 sprake van een ruime verdubbeling in het aantal stedentrips. De meeste vakantiegangers stappen volgende week het vliegtuig in naar steden als Valencia, Rome en Barcelona. Met name Valencia springt in het oog wanneer we kijken naar de topbestemmingen voor een stedentrip aankomende week. In vergelijking tot 2019 vertrekken deze herfstvakantie meer dan drie keer zoveel mensen naar deze Spaanse stad.

Reissom stijgt over het algemeen ondanks inflatie
In verband met de aanhoudende drukte op Schiphol, wijken we voor onze herfstvakantie uit naar luchthavens in België en voornamelijk Duitsland. Bijna 60% vertrekt aankomende herfstvakantie van een buitenlandse luchthaven. Opvallend is dat de hoge inflatie reizigers er niet van heeft weerhouden meer geld te besteden aan een herfstvakantie. Ten opzichte van 2019 geven vakantiegangers 14% meer geld uit aan hun reis in de herfst. Voor verre reizen is dit maar liefst 26% en voor stedentrips zelfs 32%.