De reisadviezen worden deze week losgekoppeld van het coronabeleid, dat zijn berichten die Travelpro uit verschillende hoeken krijgt te horen. In eerste instantie zou het gaan om een rits populaire bestemmingen die door de sector is doorgegeven aan Buitenlandse Zaken. Om welke bestemmingen het gaat is niet duidelijk.

Of het wijzigen ook tijdens de persconferentie wordt genoemd is niet zeker, maar meerdere partijen melden dat het wel heel gek moet lopen wanneer er vanavond niet wordt aangekondigd dat de reisadviezen worden gewijzigd en de eerste reisadviezen per woensdag 16 februari wordt aangepast.

“Ik kan er nog niks over zeggen, want het is onderdeel van besluitvorming van het kabinet”, zo laat een woordvoerder van Buitenlandse Zaken weten aan Travelpro.

De testverplichting blijft vooralsnog van toepassing. Frank Oostdam (directeur ANVR) liet vorige week nog in een persbericht weten dat het drempelverhogende testen bij terugkeer naar Nederland niets toevoegt als je al gevaccineerd bent en dit alleen maar onnodige reisbarrières opwerpt, zowel voor de zakenreiziger als de vakantieganger.

Tegenover TravMagazine liet Oostdam zaterdag jl. nog weten goede hoop te hebben dat het kabinet dinsdagavond aankondigt dat de reisadviezen buiten de EU worden aangepast.

Bestemmingen waar zware natuurrampen hebben plaatsgevonden of waar een oorlog plaatsvindt krijgen als vanouds een (gedeeltelijk) oranje of rood reisadvies.