SGR-directeur Erik Jan Reuver heeft aan Travelpro laten weten dat het Vacansoleil-verhaal van de Belgische consumentenbond Test-Aankoop, dat schreef dat Vacansoleil zich niet aan een wettelijke verplichting hield, niet klopt.

Test-Aankoop schreef naar aanleiding van het Vacansoleil-faillissement boven een persbericht ‘Belgische tak van touroperator Vacansoleil blijkt ondanks wettelijke verplichting niet verzekerd: Testaankoop vraagt overheid om oplossingen’. In het persbericht stond onder andere: ‘Nochtans is het voor touroperators die reizen aanbieden in België wel verplicht om dergelijke garanties te voorzien. Dat de Belgische tak van Vacansoleil dus al die tijd kon opereren zonder verzekerd te zijn tegen financieel onvermogen zoals een faillissement, vindt Testaankoop een schande. Het feit dat dit nooit gecontroleerd werd, is bovendien onbegrijpelijk.’

Geen wettelijke garantieplicht

Maar volgens de SGR-directeur had Vacansoleil helemaal niet te maken met de wettelijke verplichting waar Test-Aankoop het over heeft. Reuver: “Het verhaal van Test aankoop klopt niet. Vacansoleil bood geen pakketreizen aan maar ‘stand alone’ overeenkomsten van verblijf (campings). Daarvoor geldt geen wettelijke garantieplicht in de EU. Overigens geldt er ook geen wettelijke garantieplicht voor losse luchtvaart tickets. Er is alleen een verplichting bij pakketreizen bestaande uit twee of meer reisdiensten, waaronder vervoer en verblijf.”

Overleg met curator

Geld terugkrijgen wordt wel lastiger voor de Belgen. Reuver: “De Nederlandse BV was vrijwillig verzekerd bij SGR. Dat de Belgische B.V. zich niet vrijwillig heeft verzekerd is jammer, maar niet verwijtbaar. Als SGR dekken wij overigens ook alleen de boekingen die bij de Nederlandse B.V. zijn gemaakt. Wij weten ook nog niet of Belgen die bij de Nederlandse B.V. hebben geboekt hun geld terugkrijgen, want daar was geen garantie op verklaard en dat er ook geen SGR-bijdrage is betaald. Daarover zijn we nog in overleg met de curator.” In de tussentijd heeft Reuver contact gehad met de ACM, dat over de kwestie contact opneemt met haar Belgische collega’s van de Federale Overheidsdienst Financiën (FOD, red.).

Foto Vacansoleil-logo: robert coolen / Shutterstock.com. Bewerking: Travelpro.