Klanten die een reisbevestiging kregen van de Nederlandse Vacansoleil B.V. zijn verzekerd bij de Nederlandse Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR, red.). Voor klanten die een boekingsbevestiging van Vacansoleil België B.V. kregen is er voor die boekingen geen algemene garantie.

Lees hier de reactie van Erik Jan Reuver (directeur SGR) naar aanleiding van dit nieuwsartikel van Test-Aankoop: Reuver (SGR): “Vacansoleil-verhaal Test-Aankoop klopt niet”

“Volgens het bericht dat de curatoren plaatsten op de website van Vacansoleil, is er voor die boekingen geen algemene garantieregeling. Concreet betekent dit dat klanten in een dergelijke situatie een claim moeten indienen bij de curatoren, en achteraan in het rijtje van schuldeisers terechtkomen. De kans dat zij hun geld terugzien, is klein”, meldt de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop.

Lees ook: Doorstart Vacansoleil? “Ze lagen nog net niet in slaapzakken voor het gebouw”

Schande

Test-Aankoop meldt verder dat het voor touroperators die reizen aanbieden in België wel verplicht is om dergelijke garanties te voorzien. “Dat de Belgische tak van Vacansoleil dus al die tijd kon opereren zonder verzekerd te zijn tegen financieel onvermogen zoals een faillissement, vindt Testaankoop een schande. Het feit dat dit nooit gecontroleerd werd, is bovendien onbegrijpelijk.”

Schending van het recht

“Wij hebben daarom meteen Minister van Economie Dermagne en Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Bertrand gecontacteerd”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Hoewel we niet weten om hoeveel klanten het gaat, is het onaanvaardbaar dat deze mensen de dupe zullen worden van de praktijken van Vacansoleil. Dat zij niet verzekerd waren, is een erge schending van het Belgische recht. Wij hopen dan ook dat er vanuit onze overheid maatregelen kunnen genomen worden om, ten eerste, voor hen een oplossing te vinden, en ten tweede, dit soort situaties in de toekomst te vermijden.”

Foto Vacansoleil-logo: robert coolen / Shutterstock.com. Bewerking: Travelpro.