Minister-president Mark Rutte heeft tijdens de persconferentie gezegd dat hij zou willen dat er met betrekking tot vakanties (kleurcoderingen ECDC/reisadviezen) wordt gekeken naar het aantal ziekenhuisopnames in een land en niet naar het aantal besmettingen. “Waarom zou Nederland op rood moeten?”

“Je hoopt dat de verscherping van de coronamaatregelen effect heeft op de maatregelen waarop het virus zich verder verspreid. Je zou willen dat er als het om vakanties gaat (kleurcodering/reisadviezen) wordt gestuurd op het aantal ziekenhuisopnames. Dat je gaat kijken en ziet dat het aantal ziekenhuisopnames in Nederland heel laag is, dat het de verwachting is dat die wel iets zullen stijgen, maar dat het de verwachting is op dit moment dat het niet uit de hand zal lopen. Waarom zou Nederland dan opeens op rood moeten? Maar zo werkt het niet. Heel veel landen, in de Europese systematiek, kijken naar het aantal besmettingen. Dus er is absoluut een risico dat die situatie verslechtert. Dat je op vakantie gaat en dat op enig moment delen van Nederland wel naar rood gaan. Het verscherpen van de coronamaatregelen in Nederland gaat het risico dat (delen van) Nederland naar rood gaat verminderen, maar gaat het ook niet wegnemen. Dus check wijsopreis.nl.”

Het coronadashboard meldt vandaag tien ziekenhuisopnames in verband met corona, waarvan 0 IC-opnames. Er worden vandaag 120 ziekenhuisbedden bezet worden door patiënten met COVID-19.

Rutte zei dat vakanties geen rol hebben gespeeld in het besluit tot het aanscherpen van de coronamaatregelen.

Minister Hugo de Jonge wees Nederlanders erop dat er een kans is dat, wanneer het aantal coronabesmettingen oploopt, landen met extra maatregelen komen voor reizigers uit Nederland. “Dat is een extra stimulans om je goed aan de (verscherpte) coronamaatregelen te houden.”

Frank Oostdam en Frank Radstake (ANVR) lieten vandaag al weten dat paniek om de reisadviezen en vakantie niet nodig is, maar dat ze zeker blij zijn met de verscherpte maatregelen waardoor het aantal coronabesmettingen naar verwachting zal afnemen. Voorlopig is het volgens Radstake nog niet zover dat Nederland donkerrood kleurt op de ECDC-kaart. “Op dit moment staat Nederland op een gemiddelde van 58,67 besmettingen per 100.000 inwoners over de afgelopen twee weken. Om donkerrood te kleuren op de ECDC-kaart moet dat gemiddelde boven de 500 liggen. Met de vertraging waarop de ECDC-kaart is gebaseerd zal dat, als het al gebeurt, voorlopig niet gebeuren dat Nederland boven de 500 uitkomt. Daarom zijn we ook blij dat de overheid vanavond waarschijnlijk met maatregelen komt waardoor het aantal besmettingen hopelijk gaat afvlakken.” Lees het volledige interview op de website van TravMagazine.