“Zoals we eerder al bekend hebben gemaakt zijn in, vooral de ochtendpieken maatregelen nodig om veel te lange rijen te voorkomen”, zo laat Schiphol desgevraagd aan Travelpro weten naar aanleiding van het nieuws dat Transavia maandag jl. verspreidde onder haar partners dat het door Schiphol verzocht is het aantal passagiers de komende weken te verminderen om daarmee de drukte aan te kunnen.

De luchthaven verwijst naar persberichten van halverwege januari en 21 februari. In het persbericht van halverwege januari schrijft de luchthaven dat ‘meer reizen weer mogelijk is via Schiphol in de meivakantie’ en dat de sector de resterende knelpunten gezamenlijk aanpakt. “Vanaf 26 maart, de start van het nieuwe seizoen, beperkt Schiphol niet langer het totaal aantal vertrekkende passagiers. Wel is op een aantal piekmomenten, met name in de ochtend, extra inspanning nodig van alle betrokken partijen om te lange wachtrijen en vertragingen in de afhandeling te voorkomen. In de meivakantie zal meer reizen weer mogelijk zijn. Het besluit over de definitieve capaciteit voor die periode wordt in overleg met de partners op de luchthaven genomen”, aldus de luchthaven.

In het persbericht van 21 februari liet de luchthaven weten dat het meent dat een vijfprocents verlichting van de drukke ochtendpiek nodig is om het risico te verminderen op onacceptabele vertragingen voor reizigers bij check-in, de veiligheidscontrole en de paspoortcontrole. Dit betekent dat er 5% minder stoelen geboekt kunnen worden. Maandag jl. liet Transavia weten dat het door Schiphol is verzocht het aantal passagiers de komende weken te verminderen om daarmee de drukte aan te kunnen. “Dat betekent dat wij helaas moeten ingrijpen in het netwerk.”

Op de vraag of er naast Transavia ook andere airlines zijn gevraagd het aantal passagiers te verminderen heeft de luchthaven niet gereageerd.

Schiphol CEO Ruud Sondag liet in het persbericht van halverwege januari weten dat het er goed uitziet richting meivakantie. “Vanaf de start van het seizoen 2023 eind maart gaan we verder opschalen en dat gaan we op een verstandige en gefaseerde wijze doen, in het belang van diezelfde reizigers, medewerkers en luchtvaartmaatschappijen. We gaan geen risico’s nemen. Wij willen weer de kwaliteit en zekerheid bieden die iedereen van Schiphol mag verwachten. We gaan daarom nu samen aan de slag met onze partners op de luchthaven om de laatste knelpunten aan te pakken richting meivakantie en daarna. We doen dat in team Schiphol zoals wij dat noemen en laten zo zien dat we het samen moeten doen. We zijn nu ruim op tijd om goed te organiseren. Dat zal sowieso ruimer zijn dan vorig jaar en net onder de aantallen zitten van 2019, het laatste jaar voor corona.”

De “mei, we gaan het doen!” video-boodschap van Sondag.