Zowel de SGR als het Belgische Garantiefonds hebben genoeg geld in kas mochten ook Thomas Cook en Neckermann Reizen in beide landen een faillissement aanvragen nadat afgelopen nacht Thomas Cook plc. failliet is gegaan. SGR-directeur Erik Jan Reuver liet TravelPro vrijdag jl. nog weten dat er zo’n € 90 miljoen in kas is.

“Wij kunnen pas echt in actie komen als de rechtbank hier een verklaring afgeeft. Dan is het onze eerste intentie om de circa 10.000 Nederlanders die nu met Cook op de bestemmingen zijn, hun vakantie te laten afmaken. Desnoods betalen wij de hotels’, aldus Reuver tegenover De Telegraaf.

Reuver laat aan de krant weten dat er vandaag een grote operatie wordt voorbereid om mensen in het buitenland of die nog moeten vertrekken te informeren en helpen. “Zo zijn we bezig met het opzetten van een call-center. Eventueel zoeken we daarvoor als SGR de steun van een andere reisorganisatie.”

Vorige week liet de SGR-directeur nog aan De Telegraaf weten dat de ondergang van OAD Reizen in 2013 niks was vergeleken bij het mogelijk omvallen van Thomas Cook. “Zover is het nog niet, maar wij maken ons groeiende zorgen”.

Eind 2018 stond het aantal claims met betrekking tot TravelBird op 36.000. Het garantiefonds is bijna klaar met de afhandeling van de TravelBird-claims. Door het faillissement van OAD Reizen verdween er zo’n € 17 miljoen uit de kas van SGR.

Mark De Vriendt (general manager Garantiefonds) wilde aan Belgische media niet laten weten hoeveel geld het fonds te besteden heeft, maar liet wel weten dat het over € 5,3 miljoen eigen vermogen beschikt en over € 15 miljoen reserves. De Vriendt: “Daar komen de garanties van andere touroperators bovenop.”