Nieuws

Sociale leven in Spanje en Frankrijk wordt platgelegd

Deel dit artikel

Spanje en Frankrijk gaan ‘op slot’, maar de vliegvelden lijken vooralsnog op te blijven. De Spanjaarden krijgen iets langer de tijd, want daar gelden de nieuwe maatregelen vanaf maandag. In Frankrijk komt het sociale leven na middernacht volledig stil te liggen, als het aan de regering ligt.

In Frankrijk zijn 79 mensen overleden aan het coronavirus en zijn 3661 mensen mensen die het virus hebben opgelopen. Vanaf middernacht moeten restaurants, cafés, bioscopen, discotheken  en ‘niet-essentiële’ winkels dicht. Tabakszaken mogen wel open blijven, net als supermarkten en andere levensmiddelenzaken en overheidsdiensten. De regering vraagt de Fransen zich zo min mogelijk te verplaatsen, maar de grenzen blijven open.

De Spaanse noodwet zal vanaf maandagochtend 8.00 uur van kracht zijn. Volgens het Algemeen Dagblad ontvluchten toeristen Spanje, dat met 191 doden na Italië het ergst getroffen wordt door het coronavirus. ,,Het is niet normaal, we zijn voortdurend ingehaald door campers, die ook behoorlijk hard reden. En de parkeerplaatsen onderweg stonden er vol mee. Iedereen wilde zo snel mogelijk de grens over”, zo laten Emmy en Peter uit Zaanstad weten aan de krant. Overigens blijven ook in Spanje de grenzen open en moeten de plannen nog officieel worden bekendgemaakt. De Engelse luchtvaartmaatschappij Jet2 besloot vandaag om niet meer naar Spanje te vliegen, waardoor er zelfs vliegtuigen die onderweg waren terugkeerden.

Het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Spanje vandaag gewijzigd, maar ‘alleen noodzakelijke reizen’ is voor slechts enkele delen van het land van toepassing. “De Spaanse regering roept de noodtoestand uit. De Spaanse overheid neemt maatregelen om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) tegen te gaan en past nu landelijk beperkende maatregelen toe. De kleur voor het grootste deel van het land is aangepast van ‘groen’ (geen veiligheidsrisico’s) naar ‘geel’ (let op: veiligheidsrisico’s). In Catalonië zijn 4 gemeenten (Igualada, Vilanova del Cami, Odena en Santa Margarida de Montbui) van de buitenwereld afgesloten. Voor die gemeenten geldt: code ‘rood’. Marokko sluit de grens met enclaves Melilla en Ceuta. De situatie verandert snel. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis. Zie voor meer informatie de rubrieken ‘Veiligheidsrisico’s, ‘Verkeersveiligheid’ en ‘Gezondheid’.”


Deel dit artikel

3 Reacties

  1. […] werd bekend dat Spanje de noodtoestand heeft uitgeroepen. Deze gaat vanaf maandagochtend 8.00 uur van […]

  2. […] Sociale leven in Spanje en Frankrijk wordt platgelegd […]

Vorige bericht

Update - Landen met een aangescherpt reisadvies op een rijtje

Volgende bericht

Bijeenkomsten met meer dan 100 mensen mogen niet: waarom vliegen jullie nog wel?

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.