Vliegtuigen van Jet2 die onderweg waren vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Spanje zijn tijdens de vlucht teruggekeerd naar Engeland, omdat de luchtvaartmaatschappij alle vluchten naar Spanje heeft geannuleerd vanwege het coronavirus. Dat meldt de Engelse nieuwszender Skynews. Spanje is na Italië het zwaarst getroffen Europese land door de coronacrisis.

Gisteren kondigde Spanje al aan dat met ingang van vandaag een staat van alarm geldt. Dat bevestigde ook de ANVR op haar website. Tot op heden (zaterdag 14 maart, 13.00 uur) is nog onduidelijk wat dit precies betekent en voor welke delen van Spanje. In Madrid worden ondertussen hotels omgevormd tot ziekenhuizen.

De beslissing van de luchtvaartmaatschappij komt doordat het aantal nieuwe besmettingen in Spanje fors is gestegen en de regering 60.000 mensen in vier steden verplicht heeft in quarantaine te gaan. De Spaanse premier Pedro Sanchez zei dat de noodtoestand van twee weken van kracht zal worden naarmate het aantal doden oploopt tot 120.

Jet2, dat vliegt vanaf negen Britse luchthavens, heeft alle vluchten met onmiddellijke ingang naar het vasteland van Spanje stopgezet, evenals de Balearen en de Canarische eilanden, waaronder Mallorca, Ibiza, Menorca, Gran Canaria, Lanzarote, Tenerife en Fuerteventura.

Met het cancelen van de vluchten gaat de airline verder dan de richtlijnen van het Engelse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Britten waarschuwt om alleen naar Madrid, La Rioja en de gemeenten La Bastida, Vitoria en Miranda de Ebro te gaan wanneer dit essentiële reizen zijn. Ook het reisadvies voor Spanje van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken is nog ongewijzigd.

“Als reactie op lokale maatregelen die in heel Spanje zijn ingevoerd om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen, inclusief de sluiting van bars, restaurants, winkels en activiteiten, inclusief watersport, hebben we de beslissing genomen om alle vluchten naar het vasteland van Spanje, de Balearen en de Canarische Eilanden met onmiddellijke ingang”, aldus Jet2 in een verklaring.