Thomas Cook Duitsland heeft alle vakanties tot half oktober geannuleerd, maar directeur Stefanie Berk hoopt op een ‘wedergeboorte’ van Neckermann Reisen. In een verklaring waarin de redenen voor de insolventieverklaring werden uiteengezet, verklaarde Thomas Cook Duitsland dat gesprekken met strategische en financiële investeerders, partners op de bestemmingen en reisbureaus de afgelopen dagen hadden aangetoond dat de Duitse touroperatoractiviteiten van de Thomas Cook-groep een kans op een toekomst hadden.

Maar het bedrijf was ‘verplicht’ om het faillissement aan te geven met als gevolg dat het zich nu kon losmaken van zijn complexe financiële banden met de Thomas Cook Group. De insolventieaanvraag zou het bedrijf in staat stellen om de herstructurering te herstructureren en zelfstandig verder te gaan met de handel.

Thomas Cook GmbH-directeur Stefanie Berk verklaarde tegenover de Duitse vakpers: “Wij hadden deze juridische stap liever vermeden, maar er was helaas geen mogelijkheid om op korte termijn een oplossing te onderhandelen. Zij benadrukte dat de onderneming alles in het werk zal stellen om de betrokken klanten in staat te stellen naar huis terug te keren.

Vooruitkijkend verklaarde Berk dat de “positieve feedback” van de gesprekken van de afgelopen dagen haar “zeer optimistisch” maakte dat de gerenommeerde touroperatormerken Neckermann Reisen, Öger Tours en Bucher Reisen “spoedig” weer op de markt konden komen. Het doel van de herstructurering was om de winstgevende activiteiten van de Duitse touroperator voort te zetten.

De reeds lang in dienst zijnde Thomas Cook-manager vertelde fvw dat veel hoteliers en verkooppartners haar hadden verteld dat zij ondanks de door het faillissement geleden verliezen een nieuwe start voor de Duitse touroperator zouden ondersteunen.

“We zijn van plan om Neckermann Duitsland opnieuw te laten ontstaan”, zei ze. Dit was de gevestigde naam van de Duitse touroperator tot de naamswijziging van Thomas Cook in het jaar 2000. Potentiële investeerders konden onder meer financiële investeerders zijn, maar ook partners uit het bestemmingsland, voegde ze eraan toe.

Thomas Cook GmbH, de winstgevende Duitse dochteronderneming van de insolvente Thomas Cook Group, kondigde woensdag aan dat zij ook insolvent werd verklaard. Het bedrijf, met zo’n 2.000 medewerkers en drie miljoen klanten per jaar, annuleert alle geboekte vakanties tot 13 oktober, waardoor tot eind september ongeveer 660.000 klanten worden getroffen. Ongeveer 140.000 klanten van Thomas Cook Duitsland zijn momenteel op vakantie.

Condor krijgt € 380 miljoen aan leningen van de Duitse federale regering en de regionale regering van Hessen om de komende zes maanden, met inbegrip van het komende winterseizoen, te overleven. Deze stap werd breed gesteund door de Duitse reisindustrie om een grootschalige repatriëring te vermijden en de maatschappij te behouden als een belangrijke concurrent van Lufthansa-dochter Eurowings, TUIfly en andere recreatieve luchtvaartmaatschappijen. Condor vliegt ongeveer zeven miljoen passagiers per jaar, waaronder een derde van Thomas Cook Germany touroperatormerken.

Condor is nu van plan om een aanvraag in te dienen voor een Duitse ‘wettelijke beschermingsstatus’ om zich af te scheiden van de failliete Thomas Cook Group en deze in staat te stellen nieuwe eigenaren te zoeken. CEO Ralf Teckentrup zei dat de luchtvaartmaatschappij al in eerste gesprek was met potentiële investeerders. Thomas Cook Group was al van plan om zijn luchtvaartactiviteiten in februari te verkopen, maar het verkoopproces werd stopgezet vanwege de geplande financiële herstructurering van de hele groep.