De Thomas Cook Group heeft in gesprek met de Engelse transport- en reisvakbond ‘Transport Salaried Staff’s Association’ (TSSA) aangegeven dat het “absoluut toegewijd” is om aanwezig te blijven in de Britse winkelstraten. De touroperator liet eveneens weten dat er op korte tot middellange termijn geen grote veranderingen in het huidige bedrijfsmodel worden verwacht.

TSSA ging in gesprek met Thomas Cook aangezien het zich ernstige zorgen maakte over de banen van haar leden bij de touroperator. De zorgen ontstonden, zo laat de vakbond op haar website weten, na het nieuws dat Thomas Cook voor de eerste helft van dit jaar een verlies van 1,5 miljard pond meldde. Nadat het aandeel van de touroperator onder meer door het verlies kelderde, steeg het deze week weer met ruim 21%. De touroperator zag in onder meer de Brexit één van de redenen voor dit verlies, aangezien de Britten langer hebben gewacht dan gebruikelijk met het maken van zomervakantieplannen.

Eerder deze maand werd door de Engelse media het gerucht de wereld in geholpen dat Thomas Cook haar bedrijfsmodel rigoureus zou wijzigen waarbij er weinig tot geen ruimte meer zou zijn voor de winkelstraat. “Wij zijn natuurlijk blij met de toezegging van Thomas Cook dat zij geen plannen hebben om de winkelstraten te verlaten. Onze leden en veel klanten zullen blij zijn om dit te horen”, aldus Manuel Cortes (General Secretary TSSA). “Ik ben ook blij dat het bedrijf het gevoel lijkt te hebben dat het bedrijfsmodel in de nabije toekomst niet onder druk komt te staan.

“We blijven ons echter inzetten voor de banen van onze leden bij Thomas Cook en zullen druk uitoefenen op het bedrijf over de details van hun plannen met betrekking tot het aantal reisbureaus dat in de komende weken en maanden hun deuren zullen sluiten”, aldus Cortes, die laat weten het volstrekt walgelijk te vinden dat de Brexit zoveel gewone, hardwerkende Britten pijn doet. Eerder dit jaar sloot Thomas Cook 21 winkels in het Verenigd Koninkrijk, waar 3.800 reisagenten werkzaam zijn in de winkels van de touroperator.