Het nieuws over de droogte in Kaapstad is afgelopen tijd veelvuldig in het nieuws geweest in zowel Nederland als België. Er wordt soms echter een vertekend beeld geschetst waardoor consumenten onnodig hun reis uitstellen of zelfs annuleren. South African Tourism geeft graag een update over de stand van zaken met eerlijke en duidelijke informatie.

“Een langdurige periode zonder regen, heeft er inderdaad voor gezorgd dat de waterreserves voor Kaapstad met de nodige zorg beheerd moeten worden. De inwoners van de stad en directe omgeving is gevraagd om op rantsoen te gaan (verbruik tot 50 liter per dag). De situatie wordt continu in de gaten gehouden door de lokale overheid. Eén van de concrete resultaten is, dat de datum van ‘D-Day’ – de gevreesde dag waarop de inwoners in de rij zouden moeten staan voor water – al verschillende keren opgeschoven werd. Recent schoof de datum op naar midden-mei. Vervolgens naar 4 juni en onlangs is het nieuws binnengekomen dat de datum is opgeschoven naar 9 juli. Dit is ontzettend goed nieuws, want dat is de periode waarin al eeuwenlang het regenseizoen start in Zuidelijk Afrika.”

Beperkte impact
“De droogte heeft gelukkig slechts een beperkte impact op de ervaring van de bezoeker. Wel zullen hotels en lodges de bezoeker vragen om zuinig met water om te gaan. Om een steentje bij te dragen zou de bezoeker bijvoorbeeld niet langer dan 1-2 minuten moeten douchen. Ook is het mogelijk dat het water in het zwembad vervangen is door zout water of dat het zwembad niet is gevuld”, aldus het verkeersbureau.

Up & running
“Het belangrijkste is echter dat wij de bezoeker kunnen verzekeren dat hij een echte Zuid-Afrikaanse vakantie zal beleven, volledig volgens de verwachtingen. Iedereen wordt hartelijk verwelkomd door de vriendelijkste, meest levenslustige mensen ter wereld. Hotels en lodges voorzien de bezoeker van een geweldige service. Safari’s, wijnroutes, bezoeken aan steden en Nationale Parken – alles is ‘up & running’. Er is geen gebrek aan drinkwater en er is voldoende water beschikbaar voor de normale persoonlijke hygiëne behoeften. Accommodaties hebben maatregelen genomen, en velen hebben gezorgd voor alternatieve watervoorraden.”

In TravelPro 10, die 9 maart uitkomt, lees je de belangrijkste vragen en antwoorden: