Steven van der Heijden (CEO Corendon) verwacht dat het niet gaat lukken om Lelystad Airport in april 2020 te openen, dat heeft hij in het NOS Radio 1 Journaal gezegd.

Eerder deze week liet de Europese Commissie weten bezwaren te hebben tegen het plan van het kabinet om vakantievluchten met ingang van 2020 vooral vanaf Lelystad te laten vertrekken. Minister Van Nieuwenhuizen liet dan ook aan de Tweede Kamer weten dat ze de verkeersverdelingsregel voorlopig intrekt. Een woordvoerder van het ministerie liet weten niet te verwachten dat de opening vertraging zou oplopen.

Het ontwerp van een nieuwe verkeersverdelingsregel zal minimaal een jaar gaan duren, vervolgens aan Brussel voorgelegd worden dat een half jaar de tijd heeft om te reageren. De nieuwe verdelingsregel moet vervolgens worden verankerd in de wetgeving. Van der Heijden: “Luchtvaartmaatschappijen moeten ook nog een redelijke voorbereidingstijd hebben. Al met al vergt dat vermoedelijk te veel tijd. Minister Van Nieuwenhuizen houdt voorlopig vast aan april 2020. “Ik denk dat de minister te optimistisch is, maar dat gaan we de komende weken waarschijnlijk wel merken”, aldus Van der Heijden in gesprek met de NOS.

Corendon wil wel naar Lelystad, zo liet Van der Heijden aan de NOS weten. “Als er in Nederland een vakantievliegveld wordt gebouwd, moeten wij daar als vakantiebedrijf als de kippen bij zijn. Maar dit besluit betekent naar alle waarschijnlijkheid dat er voorlopig geen extra capaciteit bij gaat komen op Lelystad. En de kans dat er op Schiphol capaciteitsuitbreiding komt, is ook vrij gering”.