Leo van der Hoeven (voorzitter ITAC en directeur/eigenaar Reisburo Apollo) heeft tijdens de jaarlijkse ITAC Zomerborrel laten weten dat de ITAC zich zorgen maakt over Thomas Cook. Daarnaast deed hij een oproep aan Corendon om alle ITAC-kantoren te voorzien van een agentschap en een oproep aan collega retailorganisaties om meer samen te werken. “En hoe kritisch ik soms ook mag klinken, het is altijd met de bedoeling om er samen beter van te worden.”

Van der Hoeven liet op het kasteel in Woerden weten dat hij blij is met de inspanningen van Thomas Cook om de afdeling Sales in Nederland weer ‘op te tuigen’ met meer menskracht, maar hij betwijfelt of de touroperator het nog gaat redden. “Te veel goede mensen zijn inmiddels vertrokken en dat proces lijkt vooralsnog niet te stoppen. Maar als retail hebben wij Thomas Cook wel hard nodig en zij ons ook! Immers, zij hebben in tegenstelling tot TUI geen eigen verkooppunten, terwijl bij TUI onder leiding van Arjan Kers en zijn team er juist meer verkooppunten bijkomen, zowel winkels als ZRA’s.”

“Thomas Cook Nederland staat natuurlijk niet los van de internationale tak, en het is bekend dat die een flink pak slaag op de beurs hebben gehad. Hoewel Thomas Cook zegt dat zij (toen!) nog geen reactie van klanten hebben gehad, kan ik mededelen dat dat op het reisbureau wel anders was. Zo werden wij gebeld door een klant die zojuist voor ruim € 15.000 een reis met kerst had geboekt. Wat mij in dit geheel nog het meest zorgen baart, is de suggestie van Thomas Cook in Engeland dat zij zich wellicht in de toekomst nog meer gaan richten op directe verkoop. Ik denk dat daar juist hun grootste probleem ligt. Ik herinner mij nog goed dat wij als ITAC samen met andere belangrijke retail bedrijven werden uitgenodigd in Hoofddorp om daar te vernemen dat Neckermann het directe merk zou worden en dat wij als retail alleen nog maar Thomas Cook zouden mogen verkopen. Geen discussie mogelijk”, aldus Van der Hoeven.

Aangaande de voorgenomen verkoop van Corendon aan Triton heeft Van der Hoeven vernomen dat er voor hem als zakenpartner niets verandert. “Dat klinkt in ieder geval positief, maar ik doe een oproep aan Corendon om alle ITAC-kantoren te voorzien van een agentschap. Op die manier kunnen zij, samen met de retail, wellicht die gewenste vuist maken naar TUI en Thomas Cook. Arjan Kers zal dat zeker niet erg vinden, want hij liet weten dat concurrentie TUI scherp houdt en zo is het. Wat dat betreft doe ik ook een oproep naar onze collega retail organisaties. Het is nu, meer dan ooit, noodzakelijk om te kijken op welke terreinen wij nog meer kunnen samenwerken. Ik realiseer mij echt wel dat de ITAC een kleine organisatie is, maar al met al hebben wij voldoende kennis en ervaring in huis om op verschillende terreinen nog meer samen te werken. De wens is er in ieder geval nadrukkelijk vanuit de ITAC.”

Een paar woorden over de ANVR bleven tijdens de speech van Van der Hoeven, zoals gebruikelijk, niet achterwege. “Wij zijn nog steeds zeer te spreken over het retail overleg, dat minimaal twee maal per jaar bijeenkomt. Een overleg dat ook door het ANVR zeer serieus wordt genomen, wat ook blijkt uit de aanwezigheid van Frank Oostdam en Walter Schut. Dit jaar vond er, naar aanleiding van discussies inzake verhoging van de ANVR contributies, met name voor de ZRA’s, ook een eerste overleg plaats bij de ANVR van ZRO’s. Ook dat was een zeer geslaagde bijeenkomst, met een hoge opkomst. Het is begin juni, en we weten allemaal dat het ANVR-Congres geen doorgang kon vinden in India en we wachten nu met belangstelling op de informatie over het congres dat nu in Belfast gaat plaatsvinden. Wij zijn, net als ieder jaar, erg benieuwd naar de prijsstelling, zeker nu het zo ‘dichtbij’ is. Nog één opmerking inzake het ANVR. Dat was noodgedwongen overgegaan tot een contributieverhoging, met name door het wegvallen van TravelBird. Ik ben heel erg benieuwd wat het samengaan van de reismerken Corendon en Sunweb straks gaat betekenen voor de inkomsten van het ANVR. Er is immers een plafond ingebouwd aan de maximum bijdrage van de deelnemers…”

Met de ITAC gaat het volgens de voorzitter goed. “We hebben er op 1 januari jl een nieuw lid bijgekregen: Cem Dal van Mimosa Reizen, maar hebben kortgeleden helaas ook afscheid genomen van een lid die met name als OTA optrad. In het geweld van de direct-sellers heeft hij de handdoek in de ring gegooid, maar heeft hij al zijn verplichtingen keurig netjes afgehandeld. Er was sprake van een lichte omzetstijging, er is ‘rust in de tent’ en wij hebben voor het tweede jaar op rij onze contributie weer omlaag gebracht. Onze financiën zijn mede dank zij de inzet van onze penningmeester Karin Franse op orde.”