Het reisadvies van verschillende Afrikaanse landen is vandaag versoepeld nadat gisteren bekend werd dat de coronasituatie in een land niet langer doorslaggevend is voor de kleur van het reisadvies van Buitenlandse Zaken.

Benin
Voor dit land, waar het toerisme nog kleinschalig is, is het reisadvies voornamelijk geel met een deel oranje en rood. ‘Bij vertrek uit Benin via de luchthaven van Cotonou is een negatieve PCR-test vereist. Reizigers die vanaf de luchthaven van Cotonou vertrekken moeten maximaal 5 dagen voor vertrek zijn getest. Als de test positief is wordt de reiziger gevraagd de reis uit te stellen voor 10 dagen en de aanbevelingen van de gezondheidsteams op te volgen…’ Lees hier het volledige reisadvies voor Benin.

Botswana
De kleurcode van het reisadvies voor Botswana is geel. Bij inreizen in Botswana is een negatieve PCR-test verplicht. De test moet binnen 72 uur voor inreizen zijn afgenomen. Ook is er bij aankomst een verplichte screening op COVID-19. Wie symptomen van COVID-19 vertoont moet in quarantaine. Verder moet je als reiziger veertien dagen in contact blijven met de lokale autoriteiten voor zelf-monitoring.  Bij uitreizen uit Botswana is ook negatieve PCR-test verplicht. Testen kan bij verschillende laboratoria (overheid of privé); privé laboratoria garanderen testresultaten binnen 24-48 uur. Bekijk hier het volledige reisadvies voor Botswana.

Comoren
De kleurcode van het reisadvies voor de Comoren is geel. Om verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19)  op de Comoren te verkleinen hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen. Bekijk in het reisadvies alle maatregelen met betrekking tot corona.

Djibouti
Het reisadvies voor Djibouti is voor het grootste deel geel en langs de grenzen met Eritrea en Somalië rood.  Bekijk hier het volledige reisadvies.

Egypte
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Egypte gewijzigd. Daardoor hebben de belangrijkste toeristische gebieden nu een geel reisadvies. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland. Lees meer over hoe u het land kunt inreizen en over de coronamaatregelen in de rubriek Coronavirus.’ Bekijk het volledige reisadvies voor Egypte op de website van Buitenlandse Zaken.

Eswatini (Swaziland)
De kleurcode voor Eswatini is geel. Wie naar Eswatini reist moet bij vertrek een negatief PCR-testresultaat kunnen laten zien. De test mag bij vertrek niet eerder dan 72 uur zijn afgenomen. Wie bij aankomst in Eswatini geen negatief testresultaat kan laten zien of wie symptomen van COVID-19 heeft, krijgt het verzoek om in Eswatini een COVID-19 test af te laten nemen. De kosten zijn voor eigen rekening. Bekijk hier het volledige reisadvies.

Gabon
Dit Centraal-Afrikaanse land heeft met ingang van vandaag weer een geel reisadvies, maar wie het land wil bezoeken heeft wel te maken met diverse inreisbeperkingen. De Gabonese autoriteiten geven namelijk geen visa af aan Europese reizigers (behalve ingezetenen, diplomaten, NGO-vertegenwoordigers en zakenreizigers). Dit kan via het online platform Gabon e-Visa. Zakenreizigers kunnen ook bij aankomst op het vliegveld een visum laten maken, als het ontvangende bedrijf een ‘autorisation d’entree’ heeft gekregen bij de DGDI (Direction générale de la documentation et de l’immigration). Er kan speciale toestemming gevraagd worden voor (familie)bezoeken. Bekijk hier het volledige reisadvies.

Gambia
Het reisadvies voor het land dat grenst aan Senegal en de Atlantische Oceaan is met ingang van vandaag geel. Reizigers uit onder andere Nederland met een PCR-testuitslag moeten bij aankomst in Gambia alsnog een sneltest doen. Wie volledig gevaccineerd is en bij aankomst geen COVID-19 symptomen heeft, hoeft geen sneltest te doen. De uitslag van de sneltest volgt na een half uur. Reizigers bij wie deze test negatief is, kunnen doorreizen naar hun accommodatie. Lees hier het volledige reisadvies.

Ghana
De kleurcode van Ghana is geel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor de noordelijke grensgebieden van Ghana, daar zou het soms onveilig kunnen zijn. ‘Er kan geweld worden gebruikt want er is strijd tussen verschillende bevolkingsgroepen’. Lees hier het hele reisadvies voor Ghana. Met betrekking tot corona moet iedereen boven de 18 jaar volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en daarvan bewijs kunnen laten zien bij het inchecken op het vliegveld van vertrek.

Kaapverdië
De kleurcode van het reisadvies voor Kaapverdië is geel. Reizigers van twaalf jaar en ouder moeten een negatief PCR test resultaat (maximaal 72 uur) of een negatief antigeen testresultaat  (maximaal 48 uur) voor vertrek bij zich hebben. Dit geldt voor alle reizigers, ook voor personen met een vaccinatiebewijs. Alle reizigers moeten vooraf ook een gezondheidsformulier invullen via het International Travel Form (informatie in het Portugees/Engels). Kijk hier voor het reisadvies voor Kaapverdië.

Kenia
De kleurcode voor Kenia is voor het grootste deel geel met een deel oranje en rood. Alle reizigers (behalve kinderen onder de 5 jaar) moeten bij het inreizen in Kenia in het bezit zijn van een negatieve COVID-19 PCR-test. De test mag niet eerder dan 72 uur  voor aankomst in Kenia zijn gedaan. Lees hier het volledige reisadvies.

Madagaskar
De kleurcode van Madagaskar is geel. ‘Bij aankomst op Madagaskar moeten reizigers een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag laten zien die bij vertrek niet ouder mag zijn dan 72 uur. Bij aankomst op de luchthaven wordt opnieuw een test afgenomen (kosten 25 EUR). Daarna moet u in afwachting van het testresultaat 24-48 uur op eigen kosten in quarantaine blijven in een door de autoriteiten goedgekeurd hotel. Is het resultaat van de test negatief? Dan mag u uit de quarantaine. Is de uitslag van de test positief? Dan moet u 14 dagen in quarantaine blijven.’ Lees hier het volledige reisadvies.

Marokko
Het reisadvies voor Marokko is geel en een deel oranje en rood. Op alle luchthavens in Marokko zal bij aankomst bij alle reizigers van 6 jaar en ouder een sneltest worden afgenomen. Bij aankomst zullen willekeurige (groepen) reizigers een PCR-test moeten laten afnemen. Dit gebeurt steekproefsgewijs.  Toeristen kunnen worden gevraagd zich 48 uur na aankomst in Marokko te laten testen op hun verblijfsplaats. Lees hier het volledige reisadvies voor Marokko.

Mauritius
De kleurcode voor Mauritius is geel. ‘Reist u voor een noodzakelijke reis naar Mauritius? Dan laat het land (toeristische) reizigers onder bepaalde voorwaarden toe. De inreisvoorwaarden zijn verschillend voor reizigers die gevaccineerd zijn en reizigers die niet (volledig) gevaccineerd zijn.’ Lees het volledige reisadvies voor Mauritius.

Mozambique
Het reisadvies voor Mozambique is geel en voor een deel rood. Houd er rekening mee dat de lokale autoriteiten verplichte medische controles uitvoeren bij de grensposten en luchthavens. Ook kunnen ze reizigers verplichten om veertien dagen in quarantaine te blijven. ‘Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij voor mogelijke gevolgen. Volg de media voor verdere informatie over eventuele besmettingen met het coronavirus’, aldus het reisadvies voor Momzambique.

Namibië
De kleurcode van het reisadvies voor Namibië is geel. Bij aankomst in Namibië moet je een negatieve COVID-19 test laten zien die bij vertrek niet ouder mag zijn dan 72 uur. Dit geldt ook voor gevaccineerden. De test moet zijn afgenomen in het land van vertrek. Als het testresultaat ouder is dan 72 uur maar niet ouder dan zeven dagen, dan moet je zeven dagen in thuisquarantaine of op een door de overheid aangewezen verblijfplaats. Een antigeen sneltest wordt bij inreis niet geaccepteerd. Lees het volledige reisadvies.

Tanzania
De kleurcode van Tanzania is geel en voor een deel oranje. U kunt reizen naar Tanzania maar er zijn risico’s. In het noordoosten van Mozambique dichtbij de grens met Tanzania, voeren extremistische groepen regelmatig aanvallen uit op burgers. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het grensgebied met Burundi en het grensgebied met het noordoosten van Mozambique. Lees het hele reisadvies om ook te zien waaraan je moet voldoen met betrekking tot corona.

Tunesië
Voor het land in Noord-Afrika dat grenst aan Algerije en Libië en aan de Middellandse Zee is de kleurcode gedeeltelijk geel, oranje en rood. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het te gevaarlijk om naar de grensgebieden met Libië, de woestijngebieden ten zuiden van de lijn Al Borma – Remada – Ben Gardane te reizen. En ook de grens met Algerije ten zuiden van de stad Jendouba, vooral het Chaambi-gebergte en bergen rond Kasserine (Mghila, Sammama en Salloum) te reizen. Met betrekking tot corona laat Tunesië onder bepaalde voorwaarden reizigers toe. Lees deze in het reisadvies.

Zambia
De kleurcode voor Zambia voor het grootste deel geel en deels rood. ‘Reis in Zambia niet naar de grensgebieden met de Democratische Republiek Congo, Angola en Mozambique’, aldus het reisadvies. Lees in het reisadvies voor Zambia over de maatregelen met betrekking tot corona.

Zimbabwe
De kleurcode van het reisadvies voor Zimbabwe is geel. Om Zimbabwe in te reizen moeten reizigers een negatief COVID-19-PCR-testresultaat hebben, dat niet ouder is dan maximaal 48 uur voor vertrek naar Zimbabwe. Alle reizigers die in Zimbabwe aankomen, moeten de COVID-19-PCR-test digitaal laten verifiëren via het African Union Trusted Travel of UNDP Global Haven systeem. Bekijk hier het volledige reisadvies voor Zimbabwe.

Zuid-Afrika
‘U kunt reizen naar Zuid-Afrika’, zo stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa), dat het reisadvies voor het land vanochtend heeft gewijzigd in geel.In Zuid-Afrika is sprake van een landelijk systeem van 5 niveaus, oplopend van 1 t/m 5 dat de ernst van de maatregelen aangeeft. Op dit moment heeft Zuid-Afrika level 1 (het laagste niveau met de minste maatregelen). ‘Houd er rekening mee dat lokale (provinciale) autoriteiten specifieke maatregelen kunnen afkondigen. Dat betekent dat ook het niveau plotseling kan worden verhoogd’, aldus BuZa. Lees het volledige reisadvies voor Zuid-Afrika op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.