Arjen LutgendorffBlogsNieuws

Verplicht op vakantie

Deel dit artikel

Deze maand (mei) is het vakantiegeld weer gestort, maar nu blijkt dat lang niet iedereen het gebruikt om op vakantie te gaan. Ik zeg: verplicht op vakantie! En zou het niet veel eerlijker zijn om een werknemer met gezin meer vakantiegeld te geven?!

Te gek voor woorden eigenlijk dat maar 30% van de mensen die vakantiegeld ontvangen dit gebruiken om ook echt een vakantie van te boeken. 36% gebruikt het deels voor de vakantie, 12% weet het niet en 22% gebruikt het om financiële gaten te vullen.

Is ‘vakantiegeld’ eigenlijk nog wel van deze tijd? In de tijd dat vakantiegeld werd ingevoerd, in 1968, was ‘vakantie’ nog niet zo ingeburgerd en men was ‘als de dood dat arbeiders niet wisten hoe ze met vrije tijd om moesten gaan en zich zouden misdragen’… Het idee achter vakantiegeld destijds? Een bepaald aantal dagen op vakantie is goed voor je!

Juist vandaag de dag zouden heel veel Nederlanders wel wat extra vakantie kunnen gebruiken. Stress is zo’n ongeveer volksziekte nummer één. Een fikse burn-out? Dat leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim! Maar goed, voor de een is vakantie een week op een krat zitten voor de eigen woning en bier tanken, de andere wil een luxe cruise maken.

Overigens gaat het natuurlijk niet voor iedereen op dat op vakantie gaan goed is. Er zijn er genoeg waar de stress toeneemt wanneer de vakantie eraan zit te komen. Wie kent de ‘nadelen’ van vakantie niet? Stressen bij het inpakken van de koffers/tassen, ruzie onderweg naar de bestemming, meer en ongezonder eten, korter slapen en ziekte.

Hoe mooi zou het zijn wanneer iedereen een vakantie kan boeken van zijn of haar vakantiegeld? Dat is toch ook het idee erachter? Of minstens, bijvoorbeeld, een keer in de drie jaar. Er zijn natuurlijk genoeg redenen, die er niet zouden moeten zijn, waarom mensen misschien geen vakantie boeken van hun vakantiegeld. Bijvoorbeeld door een belachelijk laag salaris waardoor je nog geen weekendje ‘Oostappen’ kan boeken of dat de bezetting op kantoor zo slecht is geregeld waardoor het opnemen van vakantiedagen al dramatisch is, en ga zo maar door.

Idee dat ik onlangs hoorde en dat meteen voor een levendige discussie zorgde: meer vakantiegeld voor werknemers met een gezin, want (bijvoorbeeld) single Fleur kan van het vakantiegeld met haar vriendinnen naar Mallorca, terwijl ik met mijn gezin nog net vier kaartjes voor de Efteling bij elkaar kan sprokkelen. En of ik daar nu relaxt van word…

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl


Deel dit artikel

1 Comment

  1. 1 juni 2018 at 16:46

    Een heel groot misverstand Harry! Of je het nu als vakantiegeld uitkeert in de maand mei, of verdeelt over het hele jaar bij je salaris op: de belasting-inhouding is gelijk. Alle voordelen van Arbeidskorting, lagere belastingschijf is al op je basissalaris toegepast, dus valt vakantiegeld in de hoogste schijf waarin je salaris uitkomt.

    Vakantiegeld is gewoon een salarisonderdeel. Ouderwets of niet, voor veel mensen waarschijnlijk toch een prettig spaarpotje voor wat dan ook. En natuurlijk het liefst voor de vakantie.
    Moet dan het salaris ook omhoog voor mensen met een gezin?

Vorige bericht

Winnaars derde TUI Challenge bekend

Volgende bericht

Lees TravelPro 22 van 1 juni 2018 online!

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.