KLM gaat deze zomer een robot-metgezel testen op John F. Kennedy International Airport (JFK, New York City) en San Francisco International Airport (SFO, San Francisco). De  slimme zelf rijdende bagagewagen kan passagiers over de luchthaven leiden, terwijl ze hun handbagage tot 85 kilo dragen. De robot, Care-E, moet de vriendelijkheid uitstralen die reizigers gewend zijn van het KLM-personeel. Er is dan ook speciale aandacht geweest voor emoties middels non-verbale geluiden en oogbewegingen.

Care-E wordt gezien als het neefje van KLM’s andere recente proef op het gebied van vliegveldrobots – Spencer – die ook diende om passagiers rond Schiphol te begeleiden en ervoor te zorgen dat zij hun internationale verbindingen niet misten. Net als Spencer is Care-E een eenmalige editie om de technologie te testen. Care-E zal tijdens de zomer van 2018 gedurende twee dagen worden ingezet voor proof-of-concept-proeven op John F. Kennedy International Airport (JFK, New York City) en San Francisco International Airport (SFO, San Francisco).

De robot zal passagiers na de veiligheidscontrole begroeten, de barcodes van hun tickets scannen en ze rond het vliegveld volgen met een snelheid van vijf kilometer per uur. Care-E dient ook als een gids om winkels, restaurants en toiletten te vinden en leidt passagiers naar hun gate. Op social media is de vraag hoe Care-E reageert wanneer je lang op het toilet blijf zitten nog onbeantwoord. De robot is geprogrammeerd met een GPS-kaart van de luchthaven en wordt bijgewerkt met de nieuwste gate-informatie, zodat hij weet waar hij moet zijn als er veranderingen plaatsvinden.

“We wilden onze klanten verrassen met een luchthavenconcept dat een uitbreiding was van ons vriendelijke, glimlachende personeel. We zijn benieuwd hoe deze innovatieve test van gepersonifieerde technologie door klanten wordt ervaren. We hebben de ambitie om een revolutie teweeg te brengen in de zorgverlening door de kracht van bestaande innovaties en de diagnostiek te verplaatsen van het laboratorium naar waar onze klant echt is”, aldus Boet Kreiken (Executive Vice President Customer Experience KLM). KLM werkt samen met 10xBeta aan de robot, een productontwikkelingsbedrijf met vestigingen in Amsterdam, New York en Johannesburg.