Manny Fontenla-Novoa (voormalig CEO Thomas Cook) heeft parlementsleden laten weten zich niet schuldig te voelen over de teloorgang van Thomas Cook. Harriet Green, die hem opvolgde, vertelde tijdens de hoorzitting die gisteren plaatsvond, dat ze een “enorme muur van schulden” geërfd heeft. De meest recente CEO, Peter Fankhauser, gaf ook aan dat de financiële schuld een van de hoofdredenen was van de ineenstorting van het bedrijf.

De heer Fontenla-Novoa vertelde de (parlements)leden in de commissie dat het bedrijf “in grote vorm” verkeerde na de fusie met MyTravel in 2007. Toen Fontenla-Novoa werd uitgedaagd door commissievoorzitter Rachel Reeves, die liet weten dat Frankhauser zijn baan “onmogelijk” vond vanwege de schuld, zei Fontenla-Novoa: “Dat kan ik niet accepteren, want als Peter dat vond, dan hadden ze moeten kijken naar wat wij in 2010 hebben gedaan bij het afstoten van een aantal activa. Misschien hadden ze dat eerder moeten doen. Als ze hadden geloofd dat ze die schuld niet hadden kunnen aflossen, hadden ze er voor 2019 iets aan moeten doen”.

https://www.youtube.com/watch?v=0_VIaQlDb-k

Fontenla-Novoa liet weten dat na zijn vertrek partijen als Jet2holidays zijn gegroeid van niks naar vier miljoen passagiers per jaar. Ook ‘On the Beach’ en ‘Love Holidays’ zijn gegroeid van niks naar 1,6 miljoen passagiers per jaar. Ik geloofde dat er groei in de markt was en dat wij daarin zouden meegroeien, maar in plaats daarvan is Thomas Cook gekrompen en onze concurrenten gegroeid.”

Reeves haalde de opmerkingen van de heer Fankhauser aan dat Thomas Cook niet had kunnen groeien, omdat het £150 miljoen tot £170 miljoen per jaar aan schulden moest terugbetalen. Voormalig chief executive Harriet Green liet weten dat ze in 2012 “drie winstwaarschuwingen, een enorme muur van schulden, en een businessmodel dat volledig uit de pas liep met de industrie” had geërfd.

“Ik heb 28 maanden lang, 22 uur per dag, gevochten om dat te veranderen, maar dat heb ik niet voltooid.” Green, die nu voor IBM werkt, zei dat ze een strategie had geïmplementeerd die meer gericht was op technologie, maar dat ze door de voorzitter werd gevraagd haar functie te verlaten voordat ze deze volledig kon implementeren.

Fankhauser vertelde vorige week aan de parlementsleden van de commissie dat het bedrijf werd meegesleurd door zijn schulden, die in 2018 meer dan 1,4 miljard pond bedroegen. “Het spijt me dat ik niet in staat was om het bedrijf in de goede richting te krijgen en de schuld terug te betalen.” In de Britse media vertellen oud-managers dat de schulden die ontstonden door het samengaan met MyTravel ervoor zorgden dat er honderden vakanties verkocht moesten worden om een klein stukje van de schuld terug te betalen. “We werkten om de rente terug te betalen.” Het jaar na de MyTravel deal kreeg de heer Fontenla-Novoa een bonus van 5 miljoen pond.

https://www.youtube.com/watch?v=4LRNwLaIcTw