Jos Nijhuis, president-directeur Schiphol, wordt het vuur aan de schenen gelegd doordat hij in antwoord op een vraag tijdens de persconferentie van de jaarcijfers op 16 februari jl. zou hebben gezegd dat wat hem betreft in de zoektocht naar een nieuwe CEO voor Schiphol ‘bij gelijke geschiktheid de voorkeur uitgaat naar een man’, aangezien de verhouding tussen vrouwen en mannen in de Raad van Bestuur dan gelijk zou zijn. Schiphol heeft vandaag laten weten afstand te nemen van het beeld dat Nijhuis zou hebben gezegd dat er anders ‘te veel vrouwen in de directie zouden zitten’, dan wel dat de CEO sowieso een vrouw zou moeten zijn.

Dat Nijhuis door een man wordt opgevolgd heeft hij tegenover De Volkskrant gezegd. De krant publiceerde het artikel vandaag, waarop Nijhuis kon rekenen op een storm van kritiek. Onder andere minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vindt de uitspraak van Nijhuis “totale flauwekul“. Tegenover de NOS laat zij weten: “Met net gisteren Internationale Vrouwendag vind ik dit echt een idioot statement.” Volgens Van Nieuwenhuizen kan de Raad van Bestuur prima uit drie vrouwen bestaan. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zegt dat er wordt gezocht naar een schaap met vijf poten. “We gaan kijken of dat schaap, man of vrouw, gevonden wordt.”

Op social media zijn de uitlatingen van Nijhuis inmiddels trending topic. Diverse politici reageren via Twitter, waaronder PvdA-leider Lodewijk Asscher met ‘Zo is het wel genoeg met de vrouwtjes’. Jan Paternotte (D66) schrijft: ‘Wat een gekkigheid. Bijna 100 jaar lang meer mannen dan vrouwen in bestuur Schiphol, maar andersom mag niet. En dus wordt de helft van Nederland uitgesloten voor de topfunctie. Vragen aangemeld voor minister Hoekstra!’Annemarie Jorritsma laat weten: ‘Sinds wanneer is 3 vrouwen en 2 mannen onbalans en 2 vrouwen en 3 mannen niet? Bizarre opvatting van Jos Nijhuis.’ Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: ‘Serieus, dit in 2018? Als we dit ook zouden horen als de meerderheid man is, krijgen we heel snel meer topvrouwen!’

In een reactie op alle kritiek laat Schiphol Mediarelaties weten: ‘Schiphol wil een goede man/vrouwverdeling waarborgen. Daar heeft de luchthaven de afgelopen jaren veel werk van gemaakt en resultaten in geboekt. Zo is bij diverse eerdere vacatures voor management en directie bij gelijke geschiktheid gekozen voor een vrouw. Het resultaat van de inspanningen van Schiphol is dat in het managementteam de verdeling bijna gelijk is en in de Raad van Bestuur 50% vrouw en 50% man is. Overall is 30% van de werknemers van Schiphol vrouw.’ Vorig jaar kwam Nijhuis nog als ‘voorbeeldman’ aan het woord bij het platform Topvrouw@Wor, waaraan Nijhuis vertelde over zijn visie op ‘diversiteit’.

De Raad van Bestuur van de Royal Schiphol Group bestaat op dit moment naast Nijhuis en André van den Berg (Chief Commercial Officer)  uit de vrouwen Birgit Otto (Chief Operations Officer) en Jabine van der Meijs (Chief Financial Officer). De Raad van Commissarissen zal voor het eind van maart bekendmaken wie de opvolger wordt van Nijhuis. Wanneer de nieuwe president-directeur van start gaat, is nog niet bekend. Eigenlijk zou Nijhuis al in het eerste kwart van 2018 aftreden, maar onlangs liet Schiphol al weten dat Nijhuis iets langer aanblijft. Zjn exacte vertrekdatum zal afhangen van de datum van indiensttreding van zijn opvolger, die hij graag wil inwerken.

Nijhuis volgde op 1 januari 2009 Gerlach Cerfontaine op, de voorganger van Nijhuis was tien jaar werkzaam als president-directeur.