Wimdu stopt er eind 2018 mee, dat heeft het Duitse bedrijf bekendgemaakt. Op de Nederlandse website van het bedrijf en op de Nederlandse Facebook-pagina wordt dat op moment van schrijven nog niet expliciet duidelijk en wordt bij het zoeken naar een accommodatie zelfs nog gemeld dat ‘Wimdu een facelift krijgt en binnenkort weer beschikbaar is’ en dat ‘u in de tussentijd u uw perfecte vakantiewoning kunt vinden op de partnerwebsite van Wimdu, HomeToGo!’ (HomeToGo liet gisteren weten dat het Casamundo heeft overgenomen, red.).

De ‘Airbnb-concurrent’ Wimdu laat weten dat het tot het besluit is gekomen om te stoppen doordat het op financieel vlak moeilijk ging en er veel zakelijke uitdagingen waren. Het bedrijf telt 100 werknemers in Berlijn en Lissabon. Op haar website zegt Wimdu dat het er alles aan doet om de toekomstige boekingen van haar gasten en gastheren correct wil afhandelen en werknemers die door de sluiting worden geconfronteerd op weg wil helpen. Alle boekingen voor 2018 (met een incheckdatum vóór of op 31 december 2018) worden nog uitgevoerd. Iedereen met 2019-boekingen wordt individueel benaderd of kan contact opnemen met Corinna Voss / Stefan Schmidt (tel.: +49 (0) 89 99 38 87 -30 / -47) of een mail sturen naar wimdu@hbi.de.

Wimdu, met meer dan 350.000 stadsappartementen en vakantiehuizen in meer dan 150 landen, opende kort na haar start in de zomer van 2011 een vestiging in Nederland en werkte onder andere onder het mom ‘Travel like a local’. In hetzelfde jaar ontving het bedrijf $ 90 miljoen aan financiering van Kinnevik en Rocket Internet, in die tijd de grootste investering in een Europese startup ooit waardoor Wimdu in een klap werd gezien als grootste uitdager van Airbnbn. Nadat de oprichters Arne Bleckwenn en Hinrich Dreiling het bedrijf in 2014 verlieten, werd Wimdu begin 2017 overgenomen door Novasol van Wyndham Worldwide Corporation, dat haar Europese tak dit jaar verkocht aan het Amerikaanse Platinum Equity. Wat er gaat gebeuren met huis- en appartement-eigenaren die via Wimdu werkten is niet duidelijk.