Topbazen bij Thomas Cook worden geconfronteerd met woedende reacties op de miljoenen die zij hebben verdiend, terwijl duizenden medewerkers van de touroperator hun baan hebben verloren. De roep om de miljoenen ponden die zij verdienden aan salaris en bonussen terug te geven wordt steeds groter. ‘Hebzuchtige bazen gaan er vandoor met een fortuin, terwijl 21.000 medewerkers hun baan verliezen’, zo kopt de Daily Mirror.

Thomas Cook-baas Peter Fankhauser verdiende ruim 8 miljoen pond (inclusief bonussen) als CEO van Thomas Cook. De 58-jarige Zwitserse baas van Thomas Cook is sinds 2015 chief executive bij de touroperator. In die tijd heeft hij een jaarsalaris van maximaal 725.000 pond in zijn zak gestoken. Met bonussen van 4,6 miljoen pond, verdiende hij in totaal meer dan 8,4 miljoen pond volgens de Daily Mail.

Lees ook: Thomas Cook Nederland meldt financieel onvermogen.

Lees verder onder de afbeelding.

Ook ex-leidinggevenden worden door de Engelse kranten aan de schandpaal genageld. Zo zou de krant weten dat Harriet Green (Chief Executive tussen 2011 en 2015) bijna 11 miljoen pond verdiende. Alleen al in 2015 zou ze 6,3 miljoen pond hebben verdiend ondanks het feit dat ze maar twee maanden van het boekjaar werkte. Michael Healy was financieel directeur was van 2012 tot 2017 financieel directeur en verdiende in totaal 8,3 miljoen pond.

Lees verder onder de afbeelding.

Het Brits parlementslid John McDonnell dat het management van Thomas Cook een morele verantwoordelijkheid heeft om hun bonussen terug te geven. “Zij hebben deze puinhoop gecreëerd en er zijn heel veel mensen die hun baan verliezen. De bazen moeten het geld teruggeven om deze medewerkers te compenseren.”

Lees verder onder de afbeelding.


De Britse premier Boris Johnson hamerde er juist op dat er een systeem moet komen waarbij de belastingbetaler in ieder geval niet hoeft op te draaien voor de te maken kosten bij een faillissement in de reissector. “Daarnaast moet het ook niet meer mogelijk zijn dat reisbedrijven hun buikje ophouden en dan opeens komen smeken om het bedrijf te redden met belastinggeld.”