CoronavirusNieuws

WTTC voorspelt een sterk herstel van de Europese reis- en toerismesector in 2022

Deel dit artikel

De World Travel & Tourism Council (WTTC) heeft bekendgemaakt dat de boekingen voor reizen binnen Europa tijdens de paasperiode met meer dan 250% zijn gestegen. De zomerboekingen liggen momenteel 80% boven het niveau van 2021. Volgens WTTC’s kennispartner ForwardKeys zijn de boekingen voor intra-Europese vluchten voor de paas- en zomerperiode fors gestegen ten opzichte van vorig jaar.

“Uit de laatste boekingsgegevens blijkt dat Europeanen weer positief staan tegenover reizen. De boekingen voor Pasen en de zomer zien er sterk uit. Omicron heeft het begin van het jaar beïnvloed, maar nu de infecties hun hoogtepunt bereiken en de symptomen mild blijven, boeken de mensen weer. De problemen ontstaan wanneer regeringen met reisbeperkingen komen. De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het sluiten van grenzen geen zin heeft wanneer Omicron al wijdverbreid is in de samenleving. Het enige wat het doet is schade toebrengen aan de economie en de bestaansmiddelen”, aldus Julia Simpson (WTTC President & CEO).

“Volgens de meest recente wetenschappelijke gegevens is Omicron weliswaar besmettelijker, maar is het minder ernstig en leidt het tot minder ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Daarom roepen we regeringen op om alle reisbeperkingen te verminderen en volledig gevaccineerde reizigers vrij te laten reizen. Spanje, dat gastheer is van FITUR, een belangrijke handelsbeurs voor reizen en toerisme, houdt zijn grenzen open en steunt het vrije verkeer en de economie.”

Volgens de boekingsgegevens zullen de intra-Europese reizen tijdens Pasen en de zomer in 2022 naar verwachting slechts 38% respectievelijk 45% onder het niveau van voor de pandemie. Naarmate landen over het hele continent de reisbeperkingen echter blijven versoepelen, blijkt uit de eerste aanwijzingen dat het herstel aan kracht wint en zelfs dichter bij de niveaus van 2019 zou kunnen komen naarmate we de zomer naderen. In het eerste kwartaal van 2022 is het aantal boekingen voor intra-Europese reizen met 275% gestegen, terwijl uit de laatste boekingsgegevens blijkt dat het aantal internationale aankomsten naar Europese bestemmingen met meer dan 280% zal stijgen in vergelijking met dezelfde periode in 2021.

Aangezien steeds meer reisbeperkingen worden versoepeld en het consumentenvertrouwen blijft groeien, zal er een grote vraag naar reizen ontstaan volgens de WTTC. In 2019 droeg de wereldwijde Travel & Tourism sector bijna 9,2 biljoen dollar bij aan de economie en vertegenwoordigde 10,6% van alle banen (334 miljoen). Volgens het onderzoek van WTTC gingen in 2020, toen de pandemie het internationale reizen bijna tot stilstand bracht, 62 miljoen banen verloren en daalde de bijdrage van de sector aan het mondiale bbp met maar liefst 4,5 biljoen dollar. Deze verliezen hebben gevolgen gehad voor de vele miljoenen mensen die afhankelijk zijn van een bloeiende reis- en toerismesector, terwijl ze ook de wereldeconomie en -ontwikkeling aanzienlijk hebben beïnvloed.


Deel dit artikel
Vorige bericht

KLM schrapt vluchten vanwege hoog ziekteverzuim

Volgende bericht

NS-treinkaartje boekbaar bij aankoop KLM-ticket

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.