Nieuws

Zorgen om herziening richtlijn pakketreizen…

Deel dit artikel

Tijdens de ECTAA-vergadering in Thessaloniki hebben nationale verenigingen, touroperators en reisagenten hun ernstige bezorgdheid geuit over de herziening van de richtlijn pakketreizen die de Europese Commissie overweegt.

De Europese Commissie voert momenteel raadplegingen met het oog op de herziening van de richtlijn pakketreizen en de verbetering van de rechten van passagiers. Uit de onderzochte opties blijkt echter dat de maatregelen voor touroperators en die voor luchtvaartmaatschappijen weinig op elkaar zijn afgestemd.

Commissaris Reynders, die consumentenbescherming in zijn portefeuille heeft, heeft bij de herziening van de richtlijn pakketreizen duidelijk het voornemen geuit om de vooruitbetalingen aan touroperators te beperken.

Bij de herziening van de rechten van passagiers, die onder de verantwoordelijkheid van commissaris Valean valt, is er echter geen duidelijke belangstelling voor het beperken van vooruitbetalingen aan luchtvaartmaatschappijen. Dit getuigt, volgens aanwezigen bij de ECTAQA-vergadering, van een duidelijk gebrek aan inzicht in de werking van de reisindustrie.

ECTAA wijst erop dat touroperators het geld van de klant niet vasthouden; “Zij moeten hun leveranciers betalen, met name de luchtvaartmaatschappijen, die in de meeste gevallen volledige vooruitbetaling eisen. Terwijl de Commissie overweegt de bescherming van de insolventie van pakketorganisatoren verder te regelen, worden er geen concrete opties onderzocht om de bescherming van de insolventie van luchtvaartmaatschappijen effectief te regelen. Dit ondanks de aanbeveling van de Europese Rekenkamer van juni 2021 om de door de richtlijn pakketreizen geboden insolventiebescherming, inclusief repatriëringskosten, uit te breiden tot luchtvaartmaatschappijen op grond van Verordening 261/2004.”

“Het beperken van vooruitbetalingen en het opleggen van insolventiebescherming aan slechts één deel van de waardeketen ten nadele van touroperators, die meestal kleine en middelgrote ondernemingen zijn, zal hen uit de markt drukken”, aldus Frank Oostdam (voorzitter ECTAA). “Het zal de consumenten een essentieel reisproduct ontnemen, aangezien pakketreizen een hoog beschermingsniveau bieden.” Hij voegde daaraan toe: “Wij verzoeken de commissarissen Reynders en Valean om de maatregelen in de hele reiswaardeketen op elkaar af te stemmen, als het hun doel is de bescherming van de consument werkelijk te verbeteren.”


Deel dit artikel
Vorige bericht

Rolls-Royce en easyJet testen vliegtuigmotor op waterstof

Volgende bericht

ANVR-directeur Frank Oostdam komende weken uit de running

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.