Een gezin uit Emmen kwam er na terugkeer in Nederland achter dat het als ongewenste ‘souvenir’ uit Zweden een zwarte adder in de dakkoffer had zitten.

De dierenambulance Zuidoost-Drenthe beschrijft uitgebreid de vondst en vangst van de zwarte adder op haar Facebook-pagina. “Toen was het tijd om ook de dakkoffer leeg te halen. Slotje open, deksel omhoog en… met een klap weer dicht. Grote schrik want wat zat er in die dakkoffer? Zeker geen gepland souvenir, want het niet echt een vrolijke verrassing. In de dakbak zat namelijk een behoorlijke grote, doodenge slang. Helemaal zwart zag hij er al indrukwekkend uit, met een paar witte stippen langs de kop, maar toen bleek dat het waarschijnlijk een zwarte adder was, was het echt een gevalletje nachtmerrie.”

“Wij kregen de melding binnen en gingen direct op pad, richting Parc Sandur. Een van de collega’s had gelukkig de nodige ervaring met allerlei soorten reptielen en wist er professioneel mee om te gaan. De adder was niet erg blij om uit zijn lekker warme plekje te worden gehaald en beet met enig venijn in de dikke leren veiligheidshandschoenen, echter zonder gevaar. De slang werd voorzichtig in een vervoersbak gedaan en mocht mee naar ons pand. Morgen zal er contact worden opgenomen met de reptielenopvang over hoe verder met deze ongewenste lifter.”

Een adder is een dier dat in heel Zweden voorkomt en soms tref je hele zwarte exemplaren aan, die alleen in Scandinavië voorkomen. Het zijn schuwe beesten die vaak al weg zijn voor je ze opmerkt, aldus de dierenambulance.