Na drie weken van regelmatig actievoeren door de werknemers in de passagiers- en bagageafhandeling op Schiphol, worden de acties die eind afgelopen week werden aangekondigd, opgeschort en de cao-onderhandelingen aanstaande maandag hervat. Dat heeft FNV Luchtvaart gisteren laten weten.

Het actiecomité van FNV Luchtvaart heeft dit besluit vanmiddag genomen, nadat de bond een uitnodiging van de werkgevers ontving om te praten. De uitnodiging kwam na aanhoudende actiedruk van de betrokken werknemers en nadat een verkenner zijn bevindingen aan partijen had gerapporteerd.

Het actiecomité van FNV Luchtvaart ziet in de uitnodiging voldoende aanknopingspunten om te proberen afspraken te maken die op korte termijn leiden tot betere werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden voor de werknemers bij Aviapartner, Swissport Handling en Menzies Aviation. In totaal vallen 1.650 werknemers onder deze drie bedrijfscao’s.

Met name de bereidheid van de werkgevers om te praten over een sector-cao om zo een stevige bodem met betrekking tot arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden in de markt te gaan leggen, was doorslaggevend voor het actiecomité. Een sector-cao zou een einde kunnen maken aan de moordende concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen de bedrijven om zodoende de ‘race naar de bodem’ te stoppen.

De werknemers in de passagiersafhandeling strijden al weken voor lagere werkdruk, hogere lonen, betere roosters en werkzekerheid.