BlogsNieuwsTom van Apeldoorn

Angst

Deel dit artikel

Langzaam kleurt Europa geel. Alle reden tot optimisme zou je denken. Niets is minder waar, veel klanten willen nu even niet. De klant is bang, heel erg bang, de klant is doodsbang.

De klant hoort al drie maanden hel en verdoemenis, elke dag het slechte nieuws uitvergroot op de voorpagina. Dat in tegenstelling tot meer genuanceerd nieuws, dat de krant of website vaak niet eens haalt. Of het nu Rutte is, de lokale visboer die ook eens voor de camera komt of de presentatoren van Op1, de boodschap is; blijf gewoon thuis. Elke avond als ik voor de tv zit, wind ik mij daarover op. Zijn de reisbedrijven machines die we even niet gebruiken of zitten daar mensen die keihard werken met een ongewisse toekomst in het verschiet.

En als er dan nuance is in het gesprek, al snel de vraag; geld of gezondheid? Wat een achterlijke vraag, natuurlijk komt de gezondheid op de eerste plaats, de vraag op die manier stellen is eigenlijk een grove belediging en het impliceert dat de industrie daar daadwerkelijk een afweging in maakt. Uiteraard doen wij als industrie er alles aan om onze klanten een veilige en fijne vakantie te bezorgen.

Persoonlijk ben ik liever in een half gevuld 5* hotel dan in de JUMBO, dat is veel gevaarlijker. Zeg nou zelf, het is binnen, de ventilatie, hoe goed is die? Wat voor een filters zijn het? De 1,5 meter schiet er vaak bij in en geen mondkapje te zien bij mijn JUMBO. Op het strand voel ik mij beter en veiliger en laat ik de gekte even achter mij, bij de school kan je ook bijna niet vertellen dat je hoopt dat men op reis gaat, ik voel mij een soort kruising tussen Wilders en Trump. In de media wordt er een zondebok gezocht voor het virus en dat lijkt de reisindustrie te zijn geworden.

En nu loopt het vast. De klant is doodsbang, maar angst is geen reden om te annuleren. En weer heeft de reisindustrie het gedaan. Wij stelletje geldwolven die de arme klant toch laten betalen, terwijl ze de reis niet gaan maken. Ja, wij geldwolven, waarvan de helft verwacht dat zijn bedrijf de crises niet overleefd. Ook dat werd als posities nieuws gebracht, hoera de helft valt maar om, om gek van te worden. We volgen de aanwijzingen van de overheid. Geen handen geven, 1,5 meter afstand, trouw hebben we het allemaal gedaan. Nu zegt de overheid ‘je mag op reis’ en dat wordt gewantrouwd.

Ik ben ook bang, maar niet om te vliegen, te zwemmen of om op een Grieks terras te eten.

Tom van Apeldoorn
tom@travelpro.nl


Deel dit artikel

4 Reacties

 1. Hans van Pruissen
  13 juli 2020 at 10:15

  Tom, weet je wat het is? In deze tijd, en niet alleen bij Corona, lijkt wel te gelden dat wanneer meerdere mensen iets hard roepen, de rest het gelooft. We raken te snel beïnvloed door BN-ers, “influencers”, die deels ongefundeerd roepen dat dit en dat niet mag en niet goed is, tot en met boycots toe. Onze historie wordt door het slijk gehaald en alles van vroeger is ineens heel erg fout.
  En er loopt een hele meute achteraan. Zelf denken is er haast niet meer bij.
  DAT beeld boezemt mij angst in, en dat beeld zien we helaas ook bij vakanties. Een paar van die popiejopies roepen dat iets niet goed is en Nederland wordt bang.
  Denk zelf na. Kijk naar online (video) reisverslagen van collega’s die “er zelf zijn gaan kijken”. De waarheid kun je niet verbloemen.

 2. Ria Van Baaren
  10 juli 2020 at 22:18

  Wat een ongelooflijke bullshit. We zien overal in de landen om ons heen weer beperkingen omdat mensen zich niet aan de regels houden. In Nederland is het nog redelijk geregeld. Dat is waarom Duitsers en Belgen zo graag hier vakantie vieren. Als mensen uit onveilige gebieden weer terug keren, krijgen we hier ook te maken met meer beperkingen. Wij vieren veilig en vrij vakantie in Nederland

  • Anita
   13 juli 2020 at 16:30

   Bull shit wat je schrijft en gelooft. Het zijn besmettingen zegt men om je thuis te houden. Oke als je dat wilt prima maar verplicht dat niet andere mensen. Laat iedereen een eigen keuze daarin maken zijn eigen verantwoordelijkheid zoals het voorheen ook was als er een griep epidimie was. Op papier en het wordt je aangepraat komt er een tweede golf aan, angst, doodsangst wordt je aangepraat. Een tweede lockdown dit overleefd geen enkele ondernemer meer! Mensen wordt wakker steek je kop niet in het zand, kom uit dat coma. Kijk en luister eens naar andere. En niet alleen het NOS , RTL nieuws of de Telegraaf . Volkskrant allemaal een verlengede van het Kabinet en het RIVM.

 3. 10 juli 2020 at 19:53

  Doodsangst en smetvrees dat is wat ze mensen hebben aangepraat. Elke dag worden we gebombardeerd met bang makende nieuws: DOOD en VEDERF dat is het nieuws. Als je zegt dat je op vakantie gaat wordt je voor gek verklaard en dan krijg je ook nog eens te horen “ Als er een tweede golf komt dan halen we je niet terug” weer BANG maken.
  Psychologische oorlogvoering dat lijd tot Massahysterie ( Michaela Schippers Hoogleraar psychologie) Ga lekker op vakantie geniet daarvan en laat je vooral niet tegenhouden wat anderen ervan vinden.

Vorige bericht

TUI Cruises herstart activiteiten eind juli

Volgende bericht

AIDA zal in augustus cruises aanbieden op drie schepen

Auteur

Tom van Apeldoorn

Tom van Apeldoorn

Tom is een zelfstandig ondernemer in hart en nieren en heeft inmiddels zijn sporen verdiend in uitgeversland, zijn hobby is zijn werk en dat straalt hij ook uit.