Nieuws

Foto’s – Binnenkort start bouw grootste Schiphol-pier ooit

Deel dit artikel

Schiphol begint binnenkort met de bouw van de grootste Schiphol-pier ooit, dat meldt de luchthaven in haar blog. Eind 2019 moet het gebouw, dat met ruim 55.000 vierkante meter zo groot is als elf voetbalvelden, openen. 

‘Die ruimte hebben we hard nodig, want Schiphol groeit. Daarom bouwen we niet alleen een nieuwe pier, maar ook een nieuwe terminal. Hier moeten we nog ‘even’ op wachten tot 2023’, aldus de luchthaven, dat laat weten dat er ‘bij het ontwerp van de pier goed is gekeken naar hoe we energie kunnen besparen en gebruikmaken van hergebruikte of duurzame materialen. Wat denk je van een plafond van hergebruikt plastic, tegels van marmerpuingruis en 5.000 vierkante meter aan zonnepanelen? Toiletten spoelen we door met regenwater en een groot gedeelte van de vloer is van bamboe. De nieuwe pier is dus met recht een groentje.’

Met de bouw van de nieuwe pier en terminal wil Schiphol het groeiend aantal reizigers en vliegtuigen tegemoet komen. ‘We verwachten hier ieder jaar zo’n 14 miljoen reizigers te verwelkomen. Zo kan Schiphol luchtvaartmaatschappijen en hun passagiers in de toekomst verzekeren van een soepele reis. En daarbij versterken wij onze positie als internationaal knooppunt.’ De nieuwe terminal komt ten zuiden van Schiphol Plaza en wordt verbonden met de bestaande terminal. De nieuwe flexibele pier wordt gebouwd ter hoogte van vrachtstation 1. Er komen acht nieuwe gates bij: vijf voor narrow-body vliegtuigen aan de noordzijde en drie voor wide-body vliegtuigen aan de zuidzijde. De gates aan de zuidzijde zijn ook geschikt voor zes narrow-body vliegtuigen. In een later stadium worden nog twee extra wide-body gates aan de zuidzijde van de nieuwe pier gebouwd.


Deel dit artikel

1 Comment

  1. Els
    7 februari 2018 at 09:03

    Prachtig nieuwe pier. Ik hoop wel dat er buiten de rolpaden ook standaard bij elke gate vervoer klaar staat om de passagiers naar de bagage hal te vervoeren. Met de lange loopafstanden op Schiphol en tig andere luchthavens heb ik het helemaal gehad. Groter is niet altijd beter!

Vorige bericht

Video - Langste zipline: met 150 kilometer per uur over Ras Al Khaimah

Volgende bericht

Overname reisbureau Sombrero Reizen door D-rt Groep

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.