NieuwsThomas Cook

BREAKING: THOMAS COOK FAILLIET

Deel dit artikel

Thomas Cook is failliet, dat heeft de Britse touroperator bevestigd. Het faillissement van Thomas Cook zorgt ervoor zorgen dat ongeveer 22.000 medewerkers wereldwijd hun baan verliezen, het zal een domino-effect hebben op de reissector over de hele wereld en het zal de plannen van honderdduizenden vakantiegangers in de war schoppen.

“We begrijpen dat dit heel wat vragen oproept bij onze klanten en stellen alles in het werk om dit zo goed mogelijk op te vangen. Klanten die hun Thomas Cook/Neckermann Reizen pakketreis geboekt hebben, zijn beschermd door het Stichting Garantiefonds Reizen (SGR)”, laat Hanita van der Meer (woordvoerder Thomas Cook Nederland) weten.

Lees ook: Thomas Cook Nederland en Neckermann Reizen zijn (nog) niet failliet.

Thomas Cook zou volgens diverse Engelse media op vrijdag de regering om financiële hulp hebben gevraagd waarmee het geldschieters tevreden moet stellen. Diezelfde regering liet vandaag nog weten dat reizigers die op dit moment vakantie vieren die bij Thomas Cook is geboekt zich geen zorgen hoeven te maken over hun terugreis. Zowel de minister van Buitenlandse Zaken (Dominic Raab) als de minister van Veiligheid (Brandon Lewis) weigerden eerder vandaag commentaar te geven over de vorderingen tijdens het noodoverleg dat vandaag plaatsvond.

Vrijdagavond scheef The Sun nog ‘GA NU NAAR THUIS – Thomas Cook vakantiegangers krijgen slechts 24 uur de tijd om thuis te komen, aangezien het bedrijf hoop op privéredding opgeeft’. Eerder kondigden de Engelse media, die in onder andere Nederland en België worden beticht van valse berichtgeving, aan dat de touroperator dit weekend op zaterdagavond om 23.59 uur failliet zou gaan mits er £ 200 miljoen extra geld wordt gevonden.

In juli van dit jaar kwam Thomas Cook met een businessplan waarin stond dat er £ 900 miljoen nodig was voor herfinanciering, vergeleken met een eerdere schatting van £ 150 miljoen. De £ 900 miljoen zou komen via het Chinese Fosun, de groep crediteuren en enkele andere investeerders. De groep geldschieters waaronder ongeveer tien banken onder leiding van de Royal Bank of Scotland eisten van de reisorganisatie een extra £ 200 miljoen bovenop de reeds vereiste £ 900 miljoen waarmee de totale benodigde herfinanciering op £ 1,1 miljard zou komen. (meerderheidsaandeelhouder van Club Med en de Engelse voetbalclub Wolverhampton Wanderers). Eerder deze week vroeg Thomas Cook faillissementsbescherming aan om rechtszaken door schuldeisers in de VS te voorkomen.

Momenteel zijn er 600.000 Thomas Cook-klanten op vakantie, waarvan 150.000 tot 160.000 uit het Verenigd Koninkrijk. Hoeveel Nederlanders er op vakantie zijn met Thomas Cook wil het bedrijf niet zeggen. Engelse bronnen bevestigden vrijdag jl. dat de Civil Aviation Authority (CAA) standby staat met een noodplan voor repatriëring, Operation Matterhorn genaamd. De potentiële kosten van het thuisbrengen van passagiers wordt geschat op ongeveer £ 600 miljoen. Ook is de CAA begonnen met het organiseren van 400 man callcenterpersoneel dat standby moet staan voor een mogelijke repatriëring, mocht het bedrijf failliet gaan De CAA wilde geen commentaar geven op de financiële situatie van individuele bedrijven.

In Duitsland zetten media hun vraagtekens bij de overlevingskansen van Condor. De Duitse vakantievlieger maakt deel uit van de Thomas Cook Group, waarvan de luchtvaartmaatschappijen elkaar op veel gebieden ondersteunen. Een faillissement zou volgens Condor-chef Ralf Teckentrup bitter zijn, zo liet hij dit voorjaar in een interview met aeroTELEGRAPH weten. “De luchtvaartmaatschappijen verdienen permanent en al vele jaren geld, ongeacht of de olieprijs hoog of laag is, wat de dollar doet en met of zonder angst voor de Brexit.”

Uitzendbureaus hebben de afgelopen week vacatures uitgezet. Een medewerker liet hierover weten: “Het gaat allemaal heel snel. Sollicitanten realiseerden zich pas wat het werk was toen ze kwamen trainen.” Een callcenter in Newry (Noord-Ierland) start in de nacht van zaterdag op zondag en een callcenter in Gateshead start zondagochtend om 7.00 uur. Engelse media schrijven dat Britten wekenlang gestrand kunnen zijn en dat ze via andere steden dan waarvandaan ze zijn vertrokken vanuit het VK terugkeren. Met de vloot van Cook zou de CAA een eigen tijdelijke luchtvaartmaatschappij vormen.

Thomas Cook zegt dat haar financiële problemen onder andere komen door de politieke onrust op vakantiebestemmingen als Turkije, de hittegolf in de zomer van 2018 en Britse vakantiegangers zouden het boeken van een vakantie hebben uitgesteld vanwege Brexit. Ook zou Thomas Cook te lijden hebben gehad van concurrentie door ota’s en lowcost luchtvaartmaatschappijen. Daarbij komt kijken dat de wintermaanden altijd lastiger zijn voor reisorganisaties, aangezien er over het algemeen minder inkomsten zijn en leveranciers betaald moeten worden voor diensten die zijn geleverd in het zomerseizoen. En, zo schrijven Britse media, stellen veel vakantiegangers hun eigen vakanties samen en gebruiken ze geen reisbureaus meer. Daarvan had Thomas Cook er 550. Overigens zijn er ook genoeg mensen die vinden dat het faillissement te danken is aan slecht management.

 


Deel dit artikel

2 Reacties

  1. […] aanleiding van de situatie rondom Thomas Cook en reizen die geboekt zijn bij Neckermann deelt de SGR de volgende informatie voor […]

  2. […] (uitgever TravelPro) spreekt Hanita van der Meer (woordvoerder Thomas Cook Nederland) over het faillissement van de reisorganisatie en wat het betekent voor […]

Vorige bericht

TUI met AeroMexico naar Los Cabos vanaf januari 2020

Volgende bericht

(Video) Reactie Peter Fankhauser (CEO Thomas Cook): "Het spijt me"

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.