Nieuws

“Brexit heeft juist een ontzettend positief effect”

Waar de Brexit in het mainstream nieuws vaak in een kwaad daglicht staat, kan de reisbranche en reiziger juist profiteren van de aanstaande Brexit. “Het heeft juist een ontzettend positief effect. Een stad als Londen wordt juist extra interessant en de pond wordt extra aantrekkelijk”, zo laat Jan Bert Wissink (directeur Sunair Vakanties) weten.

Bij de stedenspecialist hebben ze totaal geen extra werk aan de op handen zijnde Brexit. Deal, no-deal, hard, zacht, in Alphen aan de Rijn zien ze het aantal boekingen naar Londen juist toenemen. “Ook voor de periode na de Brexit”, aldus Wissink, die laat weten dat het aantal boekingen overall bij Sunair Vakanties nog beter loopt dan vorig jaar.

De Brexit staat gepland voor 31 oktober en de nieuwe premier wil dat deze er hoe dan ook komt, met deal of zonder deal. Groot-Brittannië zal er naar alle waarschijnlijkheid niet slechter bereikbaarder door worden. Wissink: “Naast het vliegen komt er volgend jaar ook nog de verbeterde treinverbinding naar Londen met de Eurostar, die nu al rechtstreeks Londen – Amsterdam rijdt en dan ook Amsterdam – Londen rechtstreeks zal gaan uitvoeren.”

Waar de Nederlandse reissector kansen ziet in bijvoorbeeld het maken van betere deals met accommodaties, kijkt de Engelse reissector met minder enthousiasme naar de Brexit en smeekt Johnson bijna om een no-deal Brexit te voorkomen. Directeuren van luchtvaart- en cruisemaatschappijen hopen ook dat er goede regelingen worden getroffen. Zo zijn er al rapporten dat rederijen Engeland zouden mijden wanneer het in- en uitschepen te lang gaat duren door rijen bij immigratie.

Sander Geleedst (Manager Marketing & Sales Buro Scanbrit) laat weten dat er bij de touroperator op dit moment geen extra toename van het aantal vragen over de aanstaande Brexit krijgen. “Rond de periode dat het heel veel speelde (eind maart) kregen we er wel veel vragen over en hebben we er met elkaar over om de tafel gezeten. Dat viel ook precies in de periode dat veel mensen die naar Groot-Brittannië willen een boeking maken. Er zijn toen blogs geschreven, bij de meest gestelde vragen zijn ook de meest gestelde vragen over de Brexit toegevoegd  en ook op social media hebben we erover geïnformeerd.”

Tal van reisondernemingen pakken uit met het benoemen van de voordelen van een Brexit, waar ook punten met enige humor tussen staan. In ieder lijstje staat wel het feit dat de pond door de aangekondigde Brexit historisch laag staat waardoor een vakantie naar Groot-Brittannië extra ‘goedkoop’ is. Voor de liefhebbers: ook een fles Schotse whiskey wordt waarschijnlijk goedkoper. Nadeel(tje): internet op je mobiel wordt een stuk duurder.

Geleedst zegt dat alle aandacht voor de Brexit in de media geen significant hoger aantal boekingen heeft opgeleverd voor de touroperator. “We hebben een hele lichte verschuiving gezien van auto- naar vliegvakanties. De onzekerheid bij de consument gaat vaak over de wachtrijen bij de ferry’s vanuit Calais, Dover, maar ook Hoek van Holland en IJmuiden. Maar op dit moment zijn er geen extra vergaderingen gepland over de aanstaande Brexit, zo interessant is het nu ook weer niet.”

De ANVR liet eerder al weten dat de Brexit geen significante gevolgen gaat hebben voor haar leden. Eerder ontstond discussie over het aanschaffen van vliegtickets. Tweede Kamerlid Jan Paternotte (D66) vond dat vliegticketverkopers, bij het verkopen van tickets, moesten waarschuwen voor gevolgen van de Brexit. Paternotte: “Het is helemaal niet zeker of na 29 maart je vlucht wel doorgaat. Websites moeten laten zien wat het risico is, de kans dat mensen hun geld terugkrijgen is klein”. De ANVR liet daarop aan haar leden weten dat er geen enkele reden is om reizigers te waarschuwen voor de gevolgen van het aanschaffen van vliegtickets naar het Verenigd Koninkrijk.

Ook in haar white paper over Brexit en de reisbranche, waarin de ANVR in detail ingaat op de gevolgen van Brexit voor de Nederlandse reisbranche, concludeert de branchevereniging dat de gevolgen voor het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk vrij beperkt zullen zijn.

© 2019, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

Schiphol besproeit taxibanen met water

Volgende bericht

Vertraging op Schiphol door storing in brandstoftoevoer

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.