BlogsNieuwsOman weblog

De Steden van Oman

Als je voor het eerst naar Oman gaat, zul je verrast worden door de kleurrijke steden van het Sultanaat. Hier kun je genieten van prachtige bouwwerken, gezellige markten en goede restaurants. En de gastvrije Omani ontvangen je altijd met een vriendelijke lach.

Zodra je aankomt in Oman waan je je in een andere wereld waar je gastvrij wordt onthaald in de (witte) hoofdstad Muscat en tevens hoofdstad van het Arabisch Toerisme 2012. Anders dan je misschien verwacht zal het opvallen dat de oude architectuur van Muscat op een prachtige manier wordt afgewisseld met mooie, moderne nieuwbouw. Leuke uitstapjes in de stad zijn de Mutrah souk, het paleis van de Sultan, de Grand Mosque (de op één na grootste moskee van de wereld), de vismarkt, maar ook het Royal Opera House en moderne shopping centra. In Muscat verveel je je geen moment en voel je je al snel op je gemak door de vriendelijke en behulpzame inwoners. Een dagje de stad uit? Dan ga je relaxen op één van de zandstranden, picknicken in één van de schitterende wadi’s of breng een bezoek aan het schildpaddenstrand van Ras al Jinz. Vanuit Muscat kun je ook de andere steden van Oman gaan verkennen.

Een stad die je daarbij zeker niet mag overslaan, is Nizwa, op ruim anderhalf uur rijden van Muscat. Nizwa is de oude hoofdstad en van oudsher een belangrijk centrum voor de traditionele zilversmeedkunst. Gaan je klanten richting Nizwa, vertel ze dan over het fort uit de 17e eeuw (dat werd gebouwd door sultan ibn Saif Al Yarubi), over de vele zilversmeden, de dierenmarkt op vrijdagochtend en over de ruim 500 jaar oude Falaj Daris, een bron van water.

In het zuiden van Oman, op zo’n anderhalf uur vlliegen vanaf Muscat,ligt de kuststad Salalah. Hier heerst een tropisch klimaat en door de moessonregens in de zomermaanden, is de Salalah veel groener dan je misschien in eerste instantie zou verwachten van een stad in Oman. Gelegen aan de Indische Oceaan begint de populariteit van de stad toe te nemen bij toeristen uit verschillende landen, die genieten van de witte zandstranden, de tropische begroeiing en de watersportmogelijkjheden. Nog een beetje cultuur meepakken? Dat kan! Denk aan de ruïnes van Al-Balid of aan het paleis van de koningin van Sheba.

Het bezoeken van Khasab, de hoofdstad van Musandam, is één groot avontuur. Musandam is een schiereiland ten noorden van Oman. Door steile bergen bij de kustlijn doet dit deel van Oman sterk denken aan de fjorden van Noorwegen. Vanuit Khasab kun je dan ook prachtige boottochten maken en dolfijnen spotten. Ook snorkelen en duiken behoren tot de mogelijkheden. Niet alleen vanaf het water kijk je je ogen uit, maar ook bij de prehistorische tekeningen bij Tawi en bij het fort van Khasab.

In de tweede stad van Oman, Sohar, vind je op de heuveltop een steenoud fort. Het prachtige witte ‘Fort Sohar’ werd gebouwd in de eerste eeuw na Christus en is nog steeds één van de grootste forten van Oman. In de stad zelf vind je het kasteel van Sohar, dat dateert uit de dertiende eeuw. Het Zilveren Jubileum Park en het Sohar Park zijn plekken waar je even heerlijk kunt ontspannen en het dagelijks leven kunt gadeslaan.

Als je van Muscat in zuidelijke richting de kustroute volgt naar Sur, kun je paradijselijke ervaringen beleven in één van de wadi’s op de route. Wadi Shab bijvoorbeeld, met rotspartijen, veel groen en watervallen een droomplaatje. Nog nagenietend rij je richting Sur, de enige plaats in Oman waar je een dhow werf kunt bezoeken. Hier worden nog altijd op authentieke wijze én met de hand, traditionele dhow schepen gemaakt, waarmee vroeger handel werd gedreven. Voor wie liever op zoek gaat naar mooie juwelen en parfum is de soek niet te missen. De soek is overigens in alle steden van Oman dé plek waar je onuitwisbare nieuwe indrukken opdoet én voor een leuk prijsje een mooi aandenken scoort.

Stedentrip Oman, klinkt lang niet gek toch?!

Touroperators aan het woord
Spectaculair landschap en aangename temperatuur

Heb je wel eens van Salalah gehoord? Salalah is een kuststad in de meeste zuidelijke provincie van Oman, Dofar gelegen op 1000 kilometer afstand van Muscat. Dofar heeft een heel eigen subtropisch klimaat en daardoor een verrassend groen landschap. De kokospalmen- en bananenplantages reiken tot aan hagelwitte stranden en superschone zee. Dit komt door de jaarlijkse moesson (juni tot en met september). Het landschap is zeer spectaculair en de temperaturen zijn het hele jaar door zeer aangenaam. Salalah is de geboorteplaats van Sultan Qaboos Said en heeft een lange geschiedenis. In de middeleeuwen was de stad beroemd vanwege haar wierook en de volbloedpaarden. Isropa biedt een 9-daagse combinatiereis Muscat & Salalah aan inclusief binnenlandse vluchten en een 3-daags Salalah pakket.

Monique Slosser
Sales Manager Isropa

[nggallery id=47]

© 2012, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

1 Comment

  1. Bas de kleermaeker
    18 oktober 2012 at 20:18

    Artikel klopt helemaal. Ik ben op dit moment in
    Oman. Vriendelijke mensen, behulpzaam en vooral
    gastvrij. Oman is nog echte oude midden oosten.

Vorige bericht

Specials Reisburo Actueel #18: Winternoviteiten Deel 3 & Jordanië

Volgende bericht

Wizz Air start nieuwe route Eindhoven – Roemenië

Auteur

TJ van Apeldoorn

TJ van Apeldoorn

T.J. is commercieel directeur bij TravelPro.