Uitgemolken reisagenten, bestaan die, zul je je afvragen? Onlangs begreep ik van wel en inderdaad, ik weet dat er ook heel veel goede werkgevers bestaan. Misschien biedt de nieuwe cao voor de reisbranche voor pechvogels een beetje hoop.

Voor de jonge honden, waarvan er tijdens de TUI Challenge veel aanwezig waren en die het (zo liet de TUI-leiding ook weten) top deden, hoop ik dat het werken als reisadviseur in de toekomst voor hen naast een uitdaging ook leuk blijft en dat zij niet worden uitgemolken, zoals ik weleens verneem. Iedereen weet dat de marges steeds kleiner worden en wil je toch een lekkere marge behalen, dan gaat het in veel gevallen om reizen waar net iets meer aandacht aan besteed moet worden.

Sommige reisondernemingen proberen die marges ook iets op te krikken door het met minder personeel te doen. Een zaterdag in je eentje draaien? In Lutjebroek is het vast haalbaar, maar het gebeurt ook in de steden en dan word je echt niet blij. Even de benen strekken in de pauze of rustig een Duckie lezen op het toilet zit er dan niet in. Of je bent een klant aan het helpen aan de balie, terwijl ondertussen de telefoon vijf keer gaat waardoor je moet vragen of je later kan terugbellen. En er loopt ondertussen ook nog weleens iemand het reisbureau binnen en de mailtjes blijven ook binnenkomen. Aan heel veel dingen kom je dan inderdaad niet toe. Ja, zo jaag je de mensen wel het reisbureau uit. Het samenvoegen van reisbureaus is ook een optie, maar dan is het maar te hopen dat je er niet opeens een half uur reistijd bij krijgt.

Dan blijkt het ook nog eens zo te zijn dat de uitgemolken reisadviseur workshops en presentatieavonden in de eigen uren moet doen. Dus eerst tot 18.00 uur werken, naar een avond om je kennis bij te spijkeren zodat je beter kan presteren in de verkoop, maar je krijgt er niet eens uren voor terug??? Natuurlijk, er zijn avonden die écht leuk zijn, gezellig, waar je collega-reisadviseurs ontmoet, maar als professional (en liefhebber) wil je je kennis continu bijspijkeren en om dat nu alleen vanachter de laptop te doen is natuurlijk ook niet helemaal de manier. Ik kan er wel inkomen dat je er op een gegeven moment genoeg van hebt wanneer je werkgever je er niks voor teruggeeft. Toch blijkt het zover te gaan dat de werkgever zijn medewerk(st)ers zover over de ruk heeft geholpen dat het sluiten van de vestiging serieus aan de orde komt.

Inderdaad, misschien staat het tussen de regeltjes in het contract dat het bezoeken van workshops en presentatie-avonden in eigen uren moet plaatsvinden. Als reisadviseur moet je volgens de nieuwe ‘cao reisbranche’ de arbeidsovereenkomst overeengekomen functie naar beste kunnen uitvoeren. Daarin staat ook één van de kernactiviteit van een reisadviseur, namelijk het up-to-date houden van reis- en bestemmingskennis. In sommige gevallen is dat dus gans onmogelijk.

Niet onmogelijk is het om hierover in gesprek te gaan met je werkgever, hoewel ik begrijp hoe lastig het misschien is om dit soort dingen aan de kaak te stellen aangezien je ook je baan niet in gevaar wilt brengen. Check in ieder geval de nieuwe cao, want daar is die voor. Staan interessante dingen in over ‘normale arbeidsduur’, ‘compensatie’, ‘pauze’ (ja, dan moet de winkel dicht als je in je eentje staat?), ‘normale werktijden’, cao-bepalingen over werken op zon- en feestdagen en over het jaarlijks overleg dat werkgever en werknemer moeten hebben onder andere de door werknemer te volgen training en opleiding die van belang zijn voor de uitoefening van diens functie of verdere loopbaanontwikkeling. Tot de volgende presentatieavond of workshop!