De ECTAA (The European Travel Agents’ and tour Operators’ Associations) steunt de resolutie die vandaag is aangenomen door het Europees Parlement en is met name verheugd over de dringende oproep om consumenten beter te beschermen tegen insolvente luchtvaartmaatschappijen. Frank Oostdam (directeur ANVR) roept al jaren op tot een luchtvaart garantiefonds.

De ECTAA steunt met name de oproep van het Europees Parlement om bescherming te bieden tegen faillissementen van luchtvaartmaatschappijen. Het faillissement van Thomas Cook Airlines en de talrijke eerdere faillissementen van luchtvaartmaatschappijen tonen aan dat consumenten niet gelijk worden behandeld wanneer een bedrijf failliet gaat.

Lees ook: VVD niet voor ‘airline garantiefonds’: “Mensen moeten zelf een beetje opletten.”

“Tien jaar geleden riep het Europees Parlement al op tot bescherming tegen faillissementen van luchtvaartmaatschappijen en sindsdien is er niets veranderd”, aldus Pawel Niewiadomski (voorzitter van de ECTAA). “Door de industrie geleide initiatieven bieden geen adequate bescherming. Na 32 faillissementen van Europese luchtvaartmaatschappijen in minder dan drie jaar tijd is het hoog tijd voor actie op EU-niveau”.

Reizigers die een pakketreis kopen, zijn volgens ECTAA veel beter beschermd tegen het faillissement van een touroperator, die garanties moet bieden tegen faillissement om de repatriëring en terugbetaling van de getroffen reizigers te waarborgen. Niewiadomski: “Er bestaat echter geen soortgelijke bescherming voor passagiers die bij insolventie van een luchtvaartmaatschappij een enkel vliegticket kopen. In een dergelijk geval kunnen passagiers geen terugbetaling krijgen en moeten zij een nieuw ticket kopen om naar huis terug te keren. Consumenten worden verschillend behandeld, ondanks het feit dat zij veel geld vooraf betalen aan de luchtvaartmaatschappij of touroperator.”

Thomas Cook Group plc., de op een na grootste touroperator in Europa, ging op 23 september jl. failliet. “Dit faillissement is schadelijk geweest voor de sector, bestemmingen, leveranciers van reisdiensten en werknemers. Ook voor Thomas Cook-klanten is het zeer stressvol geweest. Deze laatste zijn echter volledig geregeld in het kader van het garantiesysteem van de touroperators dat in het kader van de Europese wetgeving is opgezet, vaak ook wel de ‘richtlijn pakketreizen’ genoemd. Als gevolg hiervan konden Thomas Cook-klanten hun vakantie voortzetten, gerepatrieerd worden en – voor degenen die nog niet vertrokken waren- een terugbetaling krijgen van het garantiesysteem. Dit is mogelijk omdat wettelijk is vastgelegd dat touroperators voldoende zekerheid moeten bieden voor de terugbetaling en/of repatriëring van reizigers in geval van insolventie”, aldus Niewiadomski.

De ECTAA is verheugd dat het Europees Parlement in zijn resolutie het belang van het toerisme in de economie van de EU erkent, zowel wat betreft het creëren van welvaart (10% van het BBP van de EU28) als de sociale gevolgen ervan (12% van de totale beroepsbevolking), en roept op tot een betere erkenning van deze cruciale sector op EU-niveau. De ECTAA laat weten het Europees Parlement te danken voor zijn steun voor een speciale begrotingslijn voor toerisme en meer erkenning in de Europese Commissie.