De Eurostar Group heeft vandaag een persbericht verstuurd over de positieve groei in omzet en passagiers, maar rept met geen woord over de problemen waardoor het elf maanden niet naar Amsterdam Centraal kan rijden en de verdwenen bestemmingen.
Begin juni werd bekend dat de Eurostar vanaf volgend jaar gedurende elf maanden niet kan rijden tussen Amsterdam Centraal en Londen. Reden: het station wordt gerenoveerd, iets dat al jaren bekend was maar waar geen actie op is ondernomen.
De problemen op de route in Nederland worden niet genoemd, maar wel het feit dat de meest dynamische groei is te zien op de routes van de Eurostar Group tussen Londen en de Nederlandse bestemmingen en tussen Parijs en Amsterdam. “Vooral op de route Londen-Nederland is het volume meer dan verdubbeld in vergelijking met de periode vóór de pandemie. Deze route heeft een boost gekregen door de introductie van een rechtstreekse retourdienst in oktober 2020, waardoor reizigers van Amsterdam naar Londen kunnen reizen zonder over te stappen in Brussel”, aldus de Eurostar Group.
De Guardian bracht onlangs een groot artikel (Adieu Mickey Mouse. Tot ziens Amsterdam. Eurostar’s shrinking ambitions seven years on from the Brexit vote) over de huidige problemen en afnemend aantal bestemmingen.
“De vroege ambities van Eurostar zijn al lang als croissants afgebrokkeld”, aldus de Engelse krant, gevolgd door een opsomming van bestemmingen waar de Eurostar (tijdelijk) mee stopt en niet meer aanbiedt. Zo vertrok onlangs de laatste rechtstreekse trein naar Disneyland Parijs (Marne-la-Vallée) vanuit Groot-Brittannië en de rechtstreekse trein naar de Middellandse Zee (via Avignon en Lyon naar Marseille) ging tijdens Covid verloren gegaan en komt volgens de krant niet meer terug.
De Eurostar-treinen rijden nog naar zes van de dertien stations die in de zomer van 2019 werden bediend en Amsterdam en Rotterdam verdwijnen volgend jaar waarschijnlijk voor elf maanden. De Guardian weet tevens te melden dat het ook nog niet zeker is of de rechtstreekse skitrein naar Bourg St Maurice, die na Covid alleen op charterbasis nieuw leven is ingeblazen voor wintersportbedrijven, weer gaat rijden.
Het bedrijf, dat grotendeels in handen is van de Franse staatsexploitant SNCF, praat nog steeds over uitbreiding, maar volgens de Guardian niet meer aan Britse kant of om rechtstreekse treinen vanuit Londen te stimuleren. “Voortaan betekent groei voor Eurostar simpelweg mogelijke aansluitingen en routes in België en Duitsland na de fusie met de Frans-Belgische operator Thalys.
“De ondergang van de Eurostar” is volgens de Britse krant de schuld van Covid en Brexit. “Dankzij de bureaucratie van de Brexit is de capaciteit van London St. Pancras met een derde verminderd. Dan is er nog Kent, waar Eurostar-haltes in Ashford en Ebbsfleet in de nabije toekomst zijn geschrapt, met lege stations en parkeergarages als gevolg.
In de Belgische media is men niet positiever. Daar schreeuwen de CEO van Brussels Airport (Arnaud Feist) en de voormalige CEO van Brussels Airlines (Peter Gerber) moord en brand. De Belgische luchthaven wil al jaren een aansluiting op de hogesnelheidslijnen van Eurostar en Deutsche Bahn. Gerber noemde het vorig jaar nog schandalig dat hogesnelheidstreinen de nationale luchthaven niet bedienen. Over Amsterdam Centraal schrijft de Belgische krant: “Vooral in Amsterdam is de situatie schrijnend. In treinen met 900 zitplaatsen kunnen daar niet meer dan 220 mensen per keer mee.”
In het persbericht van vandaag vertelt Gwendoline Cazenave (CEO Eurostar Group): “De verwachte groei voor duurzaam internationaal transport in Europa is uitgekomen. De resultaten van 2022 weerspiegelen het verlangen van onze klanten om weer te reizen nadat de beperkingen werden opgeheven en laten de groeiende bewustwording over de voordelen van duurzaam reizen zien. Eurostar Group laat de COVID-crisis achter zich en is nu op weg naar een nieuw hoofdstuk waarbij Eurostar en Thalys worden samengevoegd om aan de nieuwe Eurostar Group te bouwen. Deze resultaten maken het mogelijk om de hoeksteen van duurzaam reizen in Europa te worden. We doen er alles aan om ons aanbod te laten groeien om zo tegemoet te komen aan de onmiskenbare vraag en we zullen blijven streven naar ons doel om 30 miljoen reizigers te vervoeren tegen 2030.”
“Het is een grap dat ze het hebben over uitbreiden – het enige wat ze doen is bestemmingen dumpen”, zegt spoorweghistoricus Christian Wolmar in de Guardian. “Ik kan niet begrijpen dat hun strategie is om te groeien zonder de tunnel ten volle te benutten. Of beschouwen ze het VK nu als een kleine aftakking van het vasteland?”