Het ANVR-Congres wordt van 13 tot en met 17 november gehouden in Oman. MMGY Lieb verzorgt bijna twee jaar de pr en marketing voor het Sultanaat. Travelpro spreekt over de bestemming met Evelyn Groenenberg (Marketing Manager Benelux bij MMGY Lieb, verantwoordelijk voor Oman).

Ben je al vaak in Oman geweest?

“Ik ben er zelf nu twee keer geweest. De eerste keer heb ik met een groep reisagenten de route rondom Muscat gereisd en de tweede keer was met zeven ex-profvoetballers naar Salalah voor de opnames van Life After Football. Ik ben inmiddels zo fan van de bestemming dat ik komende herfstvakantie zelfs op huwelijksreis ga naar Oman met mijn man en twee dochters, want het is een perfecte huwelijksreis en familiebestemming.”

Evelyn in Oman met zeven ex-profvoetballers in Salalah voor de opnames van Life After Football.

Wat maakt Oman voor jou bijzonder?

“De mensen. Ze zijn zo ontzettend gastvrij en vol trots over hun land. Ze vertellen graag verhalen over Oman en willen het je naar de zin maken. Ook als vrouw voel ik me volkomen veilig en heb tijdens geen enkele kennismaking met een Omani me ongemakkelijk gevoeld. Er is altijd wederzijdse oprechte interesse. Wat betreft het land zelf vind ik het heel bijzonder dat ze zo authentiek blijven, terwijl in omliggende Emiraten de torens uit de grond schieten. In Oman vind je geen hoogbouw en zijn alle gebouwen licht van kleur. Het land is enorm gemoderniseerd, maar dat zit meer in de binnenkant dan aan de buitenkant. Dat typeert Oman ook wel. Een modern land in een authentiek jasje. De Sultan zorgt goed voor zijn mensen, wat resulteert in weinig armoede en criminaliteit en zelfs rijke Omani zullen niet snel te koop lopen met hun rijkdom. In Muscat zie je nog wel eens een Ferrari of Porsche rijden, maar de meeste locals gaan voor praktisch en rijden ‘gewoon’ in een witte Toyota 4WD. Het enige wat wel belangrijk is, is dat je auto altijd schoon is. De afwisseling in landschappen is daarnaast ook uniek te noemen. Prachtige, langgerekte stranden, maar ook ruige bergketens en een heel groen binnenland vol dadelplantages door de goed onderhouden irrigatiekanalen. De Sharqyah Sands-woestijn blijft daarnaast natuurlijk ook een hoogtepunt. Het is nergens zo fijn afschakelen van het echte leven als in de woestijn. Geen bereik, dus enkel de stilte of gesprekken met de mensen met wie je reist of van bedoeïenen rondom het kampvuur.”

Inschrijven voor het ANVR-congres kan via anvrcongres2024.nl.

Evelyn: “Ik vind met name de mensen heel bijzonder. Ze zijn zo ontzettend gastvrij en vol trots over hun land.”

Wat vind je van Muscat?

“Muscat is een hoofdstad, maar doordat het zo uitgestrekt is met veel groene parken en een lange kuststrook, voelt het niet als een megastad. Toch wonen hier zo’n 1,5 miljoen mensen van de in totaal 4,7 miljoen in het hele land. Oman is ongeveer 7,5 keer groter dan Nederland, dus je begrijpt dat het er vrij rustig is. Zoals eerder gezegd kent Muscat dus geen hoogbouw en wordt het ook wel de witte stad genoemd vanwege alle witte gebouwen. Je kunt in een dag (of het liefst twee) eigenlijk heel veel van de stad zien. Doordat het veel luxe hotels aan het strand heeft, is het ook een hele fijne plek om je reis te starten of te eindigen. Rondom de stad vind je meerdere forten en wadi’s die een bezoek waard zijn en qua moderne faciliteiten is een bezoek aan de grote mall ook erg leuk. Zo zie je hoe de gewone Omani hun tijd besteden. Ook een avondbezoek aan de Corniche (promenade) is erg leuk in de avond. De lokale bevolking flaneert dan over de boulevard en pakt een terrasje om van de koelere avonden te genieten.”

Inschrijven voor het ANVR-congres kan via anvrcongres2024.nl.

Kan je enkele highlights noemen van de citytour?

“De belangrijkste highlight vind ik zeker de Sultan Qaboos Grand Mosque. De wijlen Sultan Qaboos liet deze moskee bouwen voor zijn volk. Het is een van de grootste moskeeën ter wereld en de inrichting is bijna allemaal handgemaakt met immens grote Swarovski-kristallen kroonluchters en het grootste handgeweven tapijt in één stuk ter wereld. De omvang is indrukwekkend en het is ook bijzonder dat toeristen deze moskee elke ochtend (behalve op vrijdag) mogen bezoeken. Belangrijk is wel dat dit de enige plek in Oman is waar een dresscode geldt. Zowel voor de dames als heren een broek/rok tot de voeten en ook de armen tot de handen bedekt. Voor dames geldt nog dat er in de moskee een hoofddoek gedragen moet worden. In de rest van Oman gelden geen strenge regels, maar voor zowel dames als heren wordt het gewaardeerd als schouders en knieën bedekt zijn. Verder zie je tijdens de citytour de Royal Operahouse, het werkpaleis van de Sultan en de soukh en Corniche (promenade). Sowieso zie je al veel als je gewoon door de stad reist.”

Het Nizwa Fort.

Heb je zelf een soortgelijke hike gedaan die tijdens het congres op het programma staat?

“Nee, dat heb ik niet gedaan. Ik ben wel bij een andere wadi in het binnenland geweest. Wel weet ik bij deze wadi dat het echt wel een beetje klimmen en klauteren is om bij het water te komen. Een beetje basisconditie is dus wel handig. Je loopt ook een stuk door het water, dus schoenen die nat mogen worden raad ik wel aan. Uiteindelijk kun je lekker in het water plonsen en nog een stuk verder de wadi in zwemmen. Voor dames is het handig om gewoon in sportbroek/shirt te wandelen en te zwemmen en ook voor heren is een t-shirt tijdens het zwemmen aan te raden. Zeker als er veel locals zijn.”

Kan je iets meer vertellen over de boottocht?

“Het onderwaterleven van Muscat is echt uniek. Je hebt helderblauwe wateren met verlaten eilanden. Je hebt grote kans op het zien van dolfijnen en er komen zelfs walvishaaien voor in deze wateren. Hele grote kans dat je tijdens het snorkelen schildpadden ziet, maar ook prachtig gekleurde koralen en vissen. Ik denk dat er weinig mensen zijn die dit verwachten bij Oman. Daarnaast vaar je tijdens deze tocht op een traditionele Dhow. Je kunt op de boot gewoon badkleding dragen.”

Inschrijven voor het ANVR-congres kan via anvrcongres2024.nl.

Foto ©Fahad Al Maashri, Daymaniat Shells.

Zijn er specifieke tips die congresgangers kunnen gebruiken ter voorbereiding?

“Een beetje inlezen in de bestemming kan natuurlijk geen kwaad, maar laat je ook gewoon verrassen door de magie van Oman. Zoals eerder al gezegd is het wel goed om met je garderobe rekening te houden met de cultuur van Oman. In het hotel of bij het zwembad kan je natuurlijk prima in badkleding lopen en een korte broek. Buiten het hotel, tijdens een excursie in de stad of tijdens het congres wordt het gewaardeerd als schouders en knieën bedekt zijn. Het is ook leuk om de streamingeditie van ‘Wie is de Mol?’ te kijken die nu gratis te zien is op NPO Start. De eerste vier afleveringen vinden plaats in en om Muscat, zo krijg je alvast een portie inspiratie binnen.”

Waarom zou je het aanraden om een pre- of post-tour te boeken?

“Zo krijg je een nog beter beeld van de diversiteit van de bestemming. Met enkel Muscat zie je vooral stad en strand. Reis je echter het binnenland in, dan ervaar je ook het ruige achterland met een indrukwekkend en vaak groen berglandschap en natuurlijk de stilte van de woestijn. Je ziet het meer traditionele leven op het platteland en krijgt inzicht in de bedoeïenen cultuur.”

Inschrijven voor het ANVR-congres kan via anvrcongres2024.nl.

Wat zijn de toekomstplannen van het Tourist Board van Oman om het toerisme te bevorderen?

“We blijven investeren in kennis richting trade en consument. Dat doen we door samenwerkingen met touroperators en het geven van presentaties tijdens allerlei evenementen. Ook staan we weer op de Vakantiebeurs met een theater waarin we dagelijks minimaal drie presentaties geven. We organiseren regelmatig persreizen om zo ook mooie publicaties te krijgen en hopen natuurlijk dat de opnames van ‘Wie is de Mol’ een grotere vraag naar de bestemming creëert. Uiteindelijk is het mijn wens dat er weer een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Muscat komt. Wellicht dat het ANVR-Congres daar ook een bijdrage aan kan leveren als de reisbranche ervaart hoe bijzonder Oman is.”

Lees ook: Sprekers ANVR-congres bekend.