Het Duitse Holidayguru heeft tegenover TravelPro bevestigd dat het interesse heeft in het failliete TravelBird. Curator Jan Padberg reageert op de tegenover TravelPro bevestigde interesse door Holidayguru als volgt: “Op dit moment wordt er eerst intern gecommuniceerd en zodra dat allemaal rond is en alle betrokkenen geïnformeerd zijn, dan zal er ook extern gecommuniceerd worden. Ik zit te wachten op de bevestiging dat er intern is gecommuniceerd en dan gaan we extern.”

Padberg laat echter weten dat hij de interesse van Holidayguru absoluut niet kan bevestigen. “Het is niet waar”, aldus Padberg op de vraag of Holidayguru interesse heeft in TravelBird. De Duitse reisorganisatie bevestigt de interesse echter wel tegenover TravelPro. “Interesse mag iedereen hebben”, aldus Padberg, die gisteravond nog aan TravelPro liet weten: “The devil is in the detail.” Holidayguru is niet aangesloten bij ANVR/SGR. De reisorganisatie laat daarover weten: “Wij hoeven niet aangesloten te zijn bij een garantiefonds daar wij niet de aanbieder zijn van reizen, maar slechts aanbevelen.”

Holidayguru publiceerde zelf op de ochtend dat TravelBird surseance van betaling aanvroeg hierover een nieuwsbericht op haar website, waar het in een update aan toevoegde: ‘Holidayguru biedt ruimte voor oud-TravelBird werknemers. Ben jij – of ken jij – één van de meer dan 300 TravelBird werknemers die afgelopen woensdag door het verschrikkelijke nieuws van het faillissement van TravelBird zijn of haar baan kwijtgeraakt is? Dan kan de Holidayguru misschien helpen! Ik hoor graag van de reisexperts van TravelBird om ze eventueel verder te helpen met een nieuwe baan, als onderdeel van het Guru-team. Ga hier naar de vacature, stuur je CV op, en wie weet kunnen sommige birdies in het Guru-nest opgevangen worden.’

Holidayguru is opgericht door Daniel Krahn en Daniel Marx in de zomer van 2012, die destijds het idee hebben opgevat een website/blog te lanceren met daarop goedkope stedentrips en langeafstandvluchten. Ondertussen schuilt er achter de Holidayguru een compleet internationaal team, wat niet alleen in Nederland maar ook in vele andere landen reisdeals aanbiedt via het internet.

Een andere partij die interesse zou hebben gehad in TravelBird was Secret Escapes, maar het bedrijf wil niet reageren. Het zou zijn afgehaakt door de hoge schulden van TravelBird. Het is nog maar de vraag wanneer Holidayguru het in Amsterdam gevestigde TravelBird overneemt of het ook de naam blijft gebruiken. Volgens ingewijden zijn de schulden aan hoteliers door heel Europa zo hoog, dat er weinig kans is op deals wanneer dat onder de naam TravelBird moet gebeuren.

De schuldenlast die is ontstaan door het faillissement van TravelBird is circa € 20 miljoen, zo liet Padberg eind vorige week al weten aan TravelPro. De tot nu toe becijferde schuld kan mogelijk nog oplopen, want ook via Koninklijke Horeca Nederland melden zich nog hotels met schade. Aangezien er sprake is van een zogenaamde activatransactie in faillissement gaan de schulden volgens hem niet mee naar een eventuele overnamekandidaat. Zeker 40.000 toeristen zijn gedupeerd door de financiële problemen bij de reisorganisatie. De SGR is, samen met TUI, druk bezig om de gedupeerde vakantiegangers te helpen.