Wie had dat gedacht? KLM ligt anno 2019, het jaar waarin het 100 jaar bestaat, onder vuur om haar borstvoedingsbeleid aan boord. Krijg nou tieten!

Persoonlijk vind ik het wel terecht dat KLM met de borst vooruit loopt dit jaar, want zo’n bijzonder jubileum laat je natuurlijk niet zomaar voorbijgaan. Maar maak de borst maar nat, want moeders de vrouw komt eraan.

Het volgende artikel in de USA Today werd mij via LinkedIn in de schoot geworpen: Dutch airline says breastfeeding policy is to ‘keep the peace‘ after mom asked to cover up. Centraal hierin staat het borstvoedingsbeleid van KLM naar aanleiding van het Facebook-bericht van een reizigster die alle moeders die borstvoeding geven afraadt om met KLM te vliegen. Het borstvoedingsbeleid van KLM is dus ’to keep te peace’… Ik dacht: raken medepassagiers daar dan zo van over de ruk?

Hoe zitten moeders die borstvoeding willen geven er dan over het algemeen bij in een KLM-toestel dat het beleid zo is dat het zou kunnen zijn dat er na klachten wordt gevraagd om de borst/baby af te dekken? Zitten die moeders dan zo opvallend in het zicht? Of gaan ze ook weleens in het gangpad staan, terwijl ze alles laten hangen om vervolgens de baby te voeden? Als je gewoon op je stoel zit als moeder, dan is het voor medepassagiers die er moeite mee hebben toch niet zo moeilijk om even weg te lopen of de andere kant op te kijken?

KLM schrijft in een reactie aan USA Today en op Facebook dat borstvoeding aan boord is toegestaan, maar dat ze op zoek gaan naar een oplossing (zoals het afdekken van de borst) bij klachten van medepassagiers. ‘Zodat al onze passagiers met verschillende achtergronden een comfortabele vlucht hebben.’

Ja, met zo’n statement kan je een volgende reactie verwachten: vraag je vleeseters ook om de aan boord geserveerde rijst met kip op te eten of om er een kleedje half overheen te hangen? Of twee mannen die elkaar een kusje geven? Moeten die ook een kleed over zich heen?

Niemand kan er omheen dat het borstvoedingsbeleid van KLM (waarover ik niks kan vinden op de websites van de airline) wereldwijd vrouwen tegen de borst stoot. Dit keer is het KLM, maar ook andere airlines hebben zich in de nesten gewerkt door hun borstvoedingsbeleid.

Ik ben overigens benieuwd hoe het er op andere plekken in de reisbranche aan toegaat ? Vraagt een reisagent in het reisbureau een voedende vrouw ook om een kleedje over het kind/de borst te leggen? Of in een touringcar, hotelreceptie of bij het zwembad? Moet je er beleid zijn voor de manier waarop je je baby voorziet van zijn of haar basisbehoefte? Van de buurvrouw tot de grootste ‘sterren’ op de planeet, ze strijden allemaal via social voor #normalizebreastfeeding.

Uiteindelijk verwacht ik dat de KLM er wel gaat uitkomen met de moeders. Voor m’n gevoel ging iedereen er pak hem beet zo’n 100 jaar geleden overigens veel makkelijker mee om en werd er niet zo’n probleem van borstvoeding gemaakt. Maar goed, 2019 is een andere tiet. Ik ga lunchen, met een goed glas melk.

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl