Nederlanders blijken niet bang om op vakantie te gaan naar landen die de laatste jaren negatief in het nieuws kwamen, dat concludeert TravelHunter naar aanleiding van een onderzoek dat het deed onder 500 deelnemers. “Het angstgevoel ebt weer weg”, zo laat Alannah Paans, eigenaar van online reizenvergelijker TravelHunter weten. “Hoe langer een land niet meer negatief in het nieuws is, hoe meer mensen er weer heen durven. Dat zie ik nu ook gebeuren bij landen als Turkije en Egypte.”

Ruim 500 deelnemers deden mee aan een onderzoek van de reizenvergelijker, dat de deelnemers vroeg om de angst per land weer te geven op een schaal van 1 tot 10. Met een gemiddelde score van 4.9 blijkt volgens het bedrijf dat de Nederlandse vakantieganger niet bang zijn om op vakantie te gaan naar deze Afrikaanse landen. Gambia scoorde een 4,7, Tunesië een 5,0 en Senegal een 5,1. Turkije liet geruime tijd een behoorlijke plus zien in het aantal boekingen. TravelPro bezocht vorig jaar nog Gambia, nadat het begin 2017 onrustig was bij de afzetting van president Yahya Jammeh, en concludeerde destijds al dat de rust was wedergekeerd.

“Persoonlijk denk ik dat mensen graag veiligheid kiezen en ze daarom dit soort landen overslaan. Maar de ervaring heeft mij geleerd dat ‘onveilige’ landen in de praktijk helemaal niet zo onveilig zijn als wordt gedacht. Het is vooral het beeld van het land dat mensen hebben dat onveilig voelt”, aldus een deelnemer aan het onderzoek. Paans ziet duidelijk dat onrust invloed heeft op de statistieken: “In de vakantieaanbiedingen die wij analyseren, is duidelijk te zien dat de prijzen dalen in landen waar onrust is geweest. Logisch, want wanneer de vraag daalt, daalt de prijs mee. Zodra een situatie zich echter gestabiliseerd heeft, zien we een grote groei van boekingen naar dit soort landen. Reizigers krijgen in die periode van herstel veel waar voor hun geld. Dat blijkt voor een groot aantal mensen heel aantrekkelijk te zijn.”